Bild
Nästa artikel
Nyheter

Officiell: Volkswagen Touareg

Publicerad 23 mars 2018 (uppdaterad 23 mars 2018)
Här är tredje generationen av den stora suven som beskrivs som ett högteknologiskt flaggskepp.
Volkswagen Touareg har vuxit jämfört med sin föregångare. Bilen är nu drygt 4,8 meter lång, 1,9 meter bred. Den har däremot minskat lite på höjden och når nu 1,7 meter över marken. Bagageutrymmet har växt från 697 till 810 liter. Tack vare en ny materialmix har ingenjörerna lyckats banta bort 106 kilo på vågen. Maximal släpvagnsvikt är 3,5 ton.
 
Inuti bilen finns en ny typ av förarmiljö, kallad ”Innovision Cockpit”. Den består av två stora skärmar, en 12-tumsdisplay med mätartavlor framför föraren och en 15-tumsdisplay som hyser infotainmentsystemet. De båda skärmarna flyter ihop till en och fysiska reglage och knappar är bortstädade. Det mesta sköts istället med svepande och pekande.

Via infraröd kamera kan bilen se människor och djur i mörkret och märka ut dem med värmebilder i gult eller rött. Det går också att utrusta bilen med smarta LED matrix-strålkastare som kan skicka ut ljussignaler för att varna exempelvis fotgängare på kollisionskurs med bilen, och även bländfritt helljus som delvis skärmar av ljusbilden för mötande trafik, samt dynamiskt kurvljus.
Standard i Sverige är varning för korsande trafik och styrhjälp när man färdas på sträckor med vägarbeten. Annat som ingår är filhållningsassistent, adaptiv farthållare med kökörning, autobroms som upptäcker fotgängare, samt skyltavläsning.

I Sverige startar försäljningen av Touareg i slutet av juni. I början går det att välja på treliters V6:or, antingen med bensin eller diesel. Bensinversionen har 340 hästkrafter, dieseln utvecklar 286 hästkrafter. Till årsskiftet kommer en ännu kraftfullare fyralitersdiesel med V8 och 421 hästar. För Kina planeras en laddhybrid, Volkswagen har ännu inte bestämt när den kommer till Europa. Samtliga Touareg som säljs i här är fyrhjulsdrivna och svenska priser offentliggörs i början av april.     

Diskutera: Vad tycker du om Volkswagen Touareg?

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.