Nästa artikel
Officiell: Toyota Mirai FCV
Nyheter/Bilder

Officiell: Toyota Mirai FCV

Publicerad 18 november 2014
Officiell: Toyota Mirai FCV 2014.
Se 44 nya bilder på Toyotas vätgasbil som nu fått namnet Mirai. Tillsammans med bilderna släpper den japanska tillverkaren även några nya detaljer om bilen.
Toyota FCV eller Toyota Fuel Cell Sedan som den också kallats har nu fått ett tredje och troligtvis sista namn: Mirai. Tillsammans med nya namnet släpper Toyota även 44 bilder på bilen som nu tycks helt produktionsklar.
 
Om allt går enligt planerna ska de första bilarna levereras till Japanska kunder i december. Under nästa år ska bilen ta sig till bilhallarna i Tyskland, England och Danmark. Sverige och resten av Europa får vänta till 2017 innan Toyota Mirai finns att köpa enligt senaste uppgifterna från Toyota.
 
Toyota Mirais två vätgastankar rymmer 122,4 liter och ska kunna fyllas upp på cirka tre minuter. Trycket är högt, närmare 700 bar, men säkerheten ska garanteras genom att eventuellt krockvåld absorberas av karossen vilket skyddar både bränslecellspaketet och gastankarna.
 
Bilen har radarbaserad autobroms och dödavinkelvarnare medan kamerateknik övervakar filbyten. Mirai har plats för fyra personer som alla får stolsvärme i standardutrustade bilar. Även rattvärme, nanoluftfilter och elektriskt justerbart ländrygsstöd är standard.
 
Pris och räckvidd är ännu inte helt officiellt men tidigare uppgifter har pekat mot en prislapp bortåt 600 000 kronor.
 
Diskutera: Vad tycker du om Toyota Mirai?

Relaterade bildspel

Toyota Mirai FCV 2014

Motor: Elektrisk synkronmotor för växelström.
Max effekt: 113 kW (154 hk) och max vrid: 335 Nm.
Längd: 4, 89 m.
Bredd: 1,82 m.
Höjd: 1,54 m.
Vikt: 1 850 kilo.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2014-11-18 17:41
V8-Power

Hur fulla var dem som gjorde inredningen?

Ungefär som 70-talet möter 90-talet.

#2 • 2014-11-18 17:41
Diesel

Detta kan vara framtiden och bränslecellstekniken är onekligen intressant. För vissa företag kan denna bil vara intressant men för privatpersoner faller denna bil platt med tanke på inköpspris, innerutrymme, bagageutrymme och att tankinfrastrukturen inte är utbyggd. Karossdesignen, interiören och köregenskaperna lär man inte hurra över.

#3 • 2014-11-18 17:46
V8-Power

Har tittat igenom alla bilder nu och interiören är ju närmast sjukt dåligt designad, hur kan man släppa ut något sådant virrigt, ålderdomligt och fult?!

Sedan vecket på sidan över bakhjulet, varför?

#4 • 2014-11-18 17:59
Diesel

Junkers jag kan hålla med dig att interiören är inte så speciellt genomarbetad. Men som sagt Toyota har nog lagt allt fokus på utvecklingen av drivlinan och i denna typ av framtidsbil så är interiören mindre viktig.

Intressant att mitt tidigare inlägg blev bortplockat, jag försökte bara förhålla mig lite kritiskt utan att vara provocerande.

#5 • 2014-11-18 18:33
V8-Power

Man kan ju jämföra med nya Volvo XC90:s inredning...
Rent och vackert!
http://i.ytimg.com/vi/NAwciYcOA8k/maxresdefault.jpg

#6 • 2014-11-18 18:42
Axelman

Vaddå lägga "mindre focus"... det enklaste vore att slänga i en Avensispanel och modda den. Men det spelar ingen roll ändå för detta är en av de få bilar jag inte ens vill få gratis. Hujedamig sicket bottenrekord!!!!

#7 • 2014-11-18 19:30
saabnisse

Vad gäller bränsleceller så har jag skrivit tidigare vad jag tycker, det dröjer lång tid innan det är något att räkna med för vanliga konsumenter och inte enbart beroende av infrastrukturen.
Men bilen var ju en dröm!
En mardröm med en blandning av alla stilar man kunnat komma på och med en inredning som skulle ha kunnat designats i grundskolan. (Men det kanske stämmer?).

#8 • 2014-11-18 19:43
Pi

Diesel har nog slagit till med årets understatement - " tankinfrastrukturen inte är utbyggd". Utbyggd - tja, den är väl inte ens påbörjad ännu skulle jag vilja påstå. Vill nog se hur man kan åstadkomma en effektivare produktion, distribution och förvaring av vätgasen innan jag börjar applådera.

#9 • Uppdaterat: 2014-11-18 20:22
Raphael

Det är förvisso trevligt att Toyota fortsätter med sin franska lösning av instrumenten ovanpå panelen närmare vindrutan, för det är ju en lösning med många fördelar som vi tidigare konstaterat här i forumet. Men resten av inredningen, jösses... Det ser ju ut som om bitarna är på väg åt olika håll... Nu förstår jag att det är en del av en japansk filosofi som handlar om att det inte får se för perfekt och stilrent ut utan skönhet handlar om att också ha med det operfekta, det finns ju också med i kinesernas yin och yang-tänkande. Men för mig ser det stökigt ut. :) Utsidan ser ut som "framtidsbilar" som koncept har sett ut sedan 80-talet.. så inget särskilt att kommentera där. Men visst kan vi tycka att det är en intressant teknik.

#a • 2014-11-18 20:35
Pi

Raphael - jämför inte Peugeots instrumentering med denna Toyota för det skiljer avsevärt i avstånd till instrumenteringen och längre avstånd = enklare för oss med progressiva glasögon att kunna se instrumenteringen skarpt utan att behöva "hissa upp" blicken. Denna kan mycket väl fungera även för mig medan Peugeots lösning är helt kass - och det är nog främst du som applåderat den lösningen - knappast "vi" och definitivt inte jag.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.