Bild
Nästa artikel
Nyheter

Nytt system minskar vattenplaning – med vattenstråle

Publicerad 2021-02-18 13:37 (uppdaterad 2021-02-18 13:40)
Den här idén går ut på att ”spola bort” vattnet på vägen med en jetstråle.

Vattenplaning kan ställa till det rejält i trafiken. Den som håller för hög fart genom en djup vattenpöl märker att bilen kan tappa fäste och bli svår att kontrollera.

Nu har företaget Easyrain tagit fram en intressant idé för att minska risken för vattenplaning. Systemet är utvecklat tillsammans med Bosch och Italdesign, och går ut på att minska riskerna med vattenplaning – med hjälp av vatten.

Systemet som kallas AIS (Aquaplaning Intelligent System) består av sensorer och mjukvara som kan avgöra när bilen riskerar att vattenplana. När det inträffar skjuts en kontrollerad ”jetstråle” med vatten ut framför framhjulen.

Det kan låta konstigt att hantera vattenplaning med mer vatten, men enligt Easyrain hjälper strålen till att bryta ytskiktet på vattnet som ligger på vägen och även spola bort det. På så sätt får däcken bättre fäste.

Enligt företaget kan systemet förbättra prestandan i kurvor med 30 procent och med 35 procent på rak väg. Men än så länge är det oklart om systemet kommer bli verklighet och finnas i någon produktionsbil.

Läs också: Så undviker du vattenplaning

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.