Nästa artikel
Nytt luftfilter från Ford sägs skydda mot coronavirus
Nyheter

Nytt luftfilter från Ford sägs skydda mot coronavirus

Publicerad 5 juni 2020 (uppdaterad 5 juni 2020)
Lager av citronsyra skyddar passagerna från skadliga partiklar – och Ford hävdar att det även är effektivt för att stoppa virus att ta sig in i kupén.
Vi har tidigare skrivit att såväl biltillverkare som underleverantörer i spåren av coronapandemin börjat satsa på att ta fram virusfria bilar

Nu presenterar Ford ett nyutvecklat luftfilter. Det förbättrade systemet använder kol som fångar upp avgaser och luftföroreningar, samt ett mikrofiberbarriär som sätter stopp för mindre partiklar som damm och pollen. Dessutom finns ett speciellt lager av citronsyra som ger skydd mot oönskade bakterier och jästsvampar. Enligt Ford ska den nya typen av luftfilter även kunna erbjuda antivirala egenskaper. Det kan fånga in partiklar med diameter ner till 0,05 mikrometer. 

Ford hävdar att filtret är 99,9 procent effektivt när det gäller att inakivera virus som kommer i kontakt med det speciella lagret av citronsyra. Dessa inkluderar bland annat svininfluensa (H1N1) och HCov-229E, humant coronavirus. Biltillverkaren säger att det är för farligt att testa om luftfiltret kan ge samma skydd mot SARS-Cov-2, coronaviruset som just nu orsakar covid-19-sjukdomen världen över, men räknar med lika gott skydd som för de andra coronavirusen. 

Som bekant har det konstaterats att covid-19 inte är luftburet, utan sprids genom droppsmitta – alltså alltså med nysningar, hostningar och nära kontakt mellan människor. Men enligt Ford kan förändringar i vind och temperatur få dessa partiklar att bli luftburna igen och det är alltså vid denna tidpunkt som luftfiltret kommer in i bilden.

Det nya filtret kan monteras i modellerna Focus, Kuga, Mondeo, S‑MAX och Galaxy och kan även beställas till Fiesta, Puma och EcoSport. I sommar adderas även möjligheten i Tourneo och Transit.

Diskutera: Vad tycker du om Fords nya luftfilter? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-06-05 17:26
Carl Trefalt

Det verkar bra.

#2 • Uppdaterat: 2020-06-06 13:15
N-iklas

"Som bekant har det konstaterats att covid-19 inte är luftburet, utan sprids genom droppsmitta – alltså alltså med nysningar, hostningar och nära kontakt mellan människor."

Åja, så ligger det faktiskt inte till, det råder delade meningar inom forskningen på denna punkt.
(Precis som det gör med många andra infekterade och politiska frågor där olika samhällsintressen står emot varandra och stora ekonomiska värden står på spel, då lyckas man av någon orsak aldrig enas, man kan ju fundera på om det inte är frågan om orsak och verkan, vill man inte komma fram till ett visst resultat så hittar man nog kreativa sätt för att undvika det.)

Det där är bara den officiella linjen, för att den ska ändras krävs det en bevisning som är rent astronomiskt överväldigande (som det alltid krävs för att kunna ändra på en "officiell" linje) och en sådan kan ta flera år att få fram, om det ens är möjligt med nuvarande teknologi.

Om man ska sammanfatta vad den officiella linjen hävdar så blir det högst märkligt att överhuvudtaget någon alls blivit sjuk, eftersom det förefaller otroligt osannolikt, så svårt som denna sjukdom påstås ha att kunna sprida sig.

Man påstår att risk för spridning från ytor man tar i med händerna är liten, risk för spridning genom luft där ingen hostat och nyst är liten och risk för spridning från åtta dagar efter insjuknande är liten.

Om det vore på detta sätt skulle detta vara en sjukdom med små möjligheter att sprida sig, få skulle bli smittade och det skulle vara oerhört lätt att undvika att bli sjuk bara genom att hålla utkik efter någon som hostar och nyser inom ett par meters håll så kan man känna sig helt säker på att klara sig.

Om man tittar på hur sjukdomen sprider sig och vad de som blivit sjuka berättar om vad de vet om varför de blev sjuka, så talar detta emot att denna sjukdom skulle i princip inte ha någon möjlighet att kunna sprida sig, exempelvis är det bara 1 av 15 som säger att de stött på någon som nyst och hostat och eftersom det i många fall är först vid 6-8 dagar som någon tvingas söka vård akut, borde risken för sjukhuspersonal att bli smittad vara på lägre nivå trotts många allvarligt sjuka, inte heller detta stöds av antalet sjukvårdspersonal som blir smittade eller hur snabbt det går.

Det finns anledning att misstänka att en allt för snabb och självsäker teori och en från denna avvikande praktik inte riktigt stämmer överens i detta fall.

#3 • Uppdaterat: 2020-06-07 14:16
milkylainen

N-iklas: Det är helt självklart att det sprider sig bättre än vad våra lögnmyndigheter påstår.
Annars är det precis som du säger.

De flesta är tillräckligt dumma i huvudet för att stå och hejja på i Tegnell-sekten 14.00 varje dag.
De flesta har inte mental förmåga att bilda sig en rimlig uppfattning om något, överhuvudtaget.
Sverige består av grundlurade idioter som gärna hoppar över första bästa stup så länge det är politiskt korrekt.

Det är ju bara titta på oss. Hela världen står och tittar på de dumma Svenskarna och fascineras av vår korkade flockmentalitet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.