Bild
Nästa artikel
Nyheter

Geely Icon sägs kunna skydda mot virus

Publicerad 16 mars 2020 (uppdaterad 16 mars 2020)
Volvos ägare, kinesiska Geely, har i kölvattnet av coronaviruset byggt in ett reningssystem för kupéluften som ska motsvara munskydd inom vården.
Geely Icon är en kantig suv med bensinmotor och 48 volts mildhybridsystem som lanseras i Kina. Den har moderna förarhjälpmedel som filhållning, adaptiv farthållare och autobroms, men vad som gör bilen speciell är att den har ett luftreningssystem som är N95-certifierat.

Det är på samma nivå som ett munskydd som används inom vården och kan filtrera bort 95 procent av partiklar som är ner till 30 nanometer i diameter. 
"Som svar på den nya coronavirus-epidemin utvecklade Geely på rekordtid Intelligent Air Purification System (IAPS). Detta mycket effektiva luftreningssystem verkar tillsammans med Icons luftkonditionering för att isolera och eliminera skadliga element i kabinluften inklusive bakterier och virus", skriver Geely i ett pressmeddelande. 

Informationen från biltillverkaren måste vägas mot att forskning hittills visat att coronaviruset inte är luftburet utan sprids via så kallad droppsmitta, alltså med nysningar, hostningar och nära kontakt mellan människor. 

Diskutera: Tror du att alltfler biltillverkare kommer att satsa på avancerad luftrening i kupén efter coronaviruset? 

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.