Nästa artikel
Nya Smart Fortwo och Forfour
Nyheter

Nya Smart Fortwo och Forfour

Publicerad 17 juli 2014 (uppdaterad 17 juli 2014)
Nya Smart Fortwo och Forfour presenterades i går kväll.
Daimlers småbilsmärke Smart visade upp helt nya generationerna av citybilarna Fortwo och Fourfour i går kväll, här är bilder och fakta.

Nya Smart Fortwo och Fourfour gör debut på en helt ny plattform och med helt ny design. Båda bilarna bygger på samma grund som nya Renault Twingo, det vill säga en svansmotorkonstruktion där kraftkällan är en trecylindrig motor på 0,9 liter. Tvådörrars Fortwo har ett axelavstånd på 1,873 meter medan fyradörrars Forfour axelavstånd sträckts ut till 2, 494 meter.
 
Båda bilarna har konventionell Mcpherson framvagn medan bakaxeln är av De Dion-typ med en differential som fixerats i karossen. Tillsammans med en vändcirkel på 6.95 meter för Fortwo och 8,65 meter för Fourfour från trottoarkant till trottoarkant borgar detta för underhållande köregenskaper. De små trecylindriga motorerna kommer i tre utföranden med antingen 60, 71 eller 90 hästkrafter. Effekten i den starkaste motorn lockas fram med turboladdning. Växellådsalternativen är antingen en femstegad manuell eller sexstegad automatisk dubblekopplingslåda. Bränsleförbrukningen är ännu okänd.
 
Smart Forfour mäter 3,49 medan Fortwo endast är 2,69 meter lång. Att garantera förar- och passagerarsäkerhet i så små bilar är inte alltid det lättaste. Smart publicerade bilder på krocktester där bilarna frontalkrockats med Mercedes S-klass och C-klass i samband med presentationen av bilen. Det här för att visa att de nya Smart-bilarna i storutsträckning tillverkats i höghållfasthetsstål och att de fått utökade deformationszoner. Andra säkerhetsåtgärder är sidvindsassistent som standard medan frontkollisions- och vingelvarnare och är tillval.
 
Likt resten av de citybilar som lanserats nyligen kommer Smart att erbjuda en mängd möjligheter för kunderna att personifiera bilarna. Exempelvis finns bilarna i 40 olika färger. Priset för Smart Fortwo 2016 ska motsvara vad den gamla bilen kostar idag medan du får lägga till cirka 6 000 kronor för en Smart Forfour 2016.
 
Diskutera: Vad tycker du om de nya Smartbilarna?    

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-07-17 08:56
Pi

Om vändradien är 8,65 m så krävs det 17,3 m mellan trottorkanterna....
Tror m a p att det blev lite fel där.... Sen kanske man lite slarvigt ofta svänger sig med just begreppet "vändradie" när man egentligen menar "vänddiameter" för de yttre hjulen.

#2 • Uppdaterat: 2014-07-17 17:01
Roy J

Korrekt, Pi, det är väldigt vanligt.

Den har blivit lite tamare i designen och lämnat det där tekniska hopplockutseendet som var så typiskt för märket. Synd. Nu är de inte alls lika egna.
Fast förmodligen bättre.

#3 • Uppdaterat: 2014-07-18 08:13
Reverend Benny

Lite som Mazda 2, man blir glad av bilar som sticker ut lite.
Även om detta kanske inte är lika extremt som när Smart först kom ut med sin bil så tycker jag ändå det är tillräckligt kul.
Instrumentering ser ut att vara väldigt lik Twingon, vilken reflekterar utsidan rätt bra.
Hoppas båda modeller kommer till Sverige, och att dom får ett vettigt pris.

#4 • Uppdaterat: 2014-07-18 08:17
Pi

Ser att artikeln ändrats avseende "vändradie" men det vore ju klädsamt om man som journalist kunde skriva en kort kommentar om detta också och inte bara smygändra - sånt gör ju våra kommentarer lite märkliga. F ö torde priset liksom garantitid bli helt avgörande för ev framgång på den svenska marknaden för konkurrensen är hård i det minsta/billigaste segmentet.

#5 • Uppdaterat: 2014-07-19 10:29
Thommys

Tror att de vinner kunder på den lilla vändradien. Kanske inte i Sverige men i trånga europeiska städer. Annars så tror jag att de flesta kunderna är personer som vill synas och vara inne. Man kommer nog se en och annan rosa Smart.

#6 • Uppdaterat: 2014-07-20 09:46
Hackenbush

Som stadsbil är den säkert kanon, men inte till mycket mer.

#7 • Uppdaterat: 2014-07-23 13:19
Leif Kavander

Igår under måndagen var jag till Nyköping. Blev en sträcka på ca 20 mil, med Smarten. Gick utmärkt bra, sitter hyggligt i den och den rullar på i ca 100km/timmen.
Den är perfekt som pendlarbil.
De flesta sitter ensamma i sina bilar och åker mellan arbetet och hem.
Med Smarten så är det billigt med bensinen. Jag tankade 26 liter på det kom jag 56 mil.
Hur många här har kört en Smart?
Själv tycker jag det är utmärkt att ha när vi skall veckohandla eller in till apoteket för att hämta medicin.
Lätt att parkera och är smidig i trafiken.
Men det är klart, när vi skall till skåne får det bli någon av de andra bilarna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.