Bild
Nästa artikel
Nya siffror visar: Så effektiv är bakre autobromssystem

Nya siffror visar: Så effektiv är bakre autobromssystem

Nyheter

Det är inte bara i fronten som nya bilar ska ha autobroms. Även baktill kan systemet undvika olyckor.

I princip alla nya personbilar som säljs har någon form av autobroms som kan upptäcka andra bilar och nödbromsa om det behövs. Vissa av systemen kan även upptäcka fotgängare och cyklister.

Vid sidan av autobroms framtill har en del modeller även en autobromsfunktion som håller koll bakom bilen när föraren backar. Även om hastigheterna då är betydligt lägre än när föraren kör framåt är det en viktig funktion som kan minska olycksrisken.

Det bekräftas nu också av data som amerikanska Highway Loss Data Institute samlat in. Enligt rapporten har autobroms framtill mycket större potential att rädda liv, men autobroms baktill kan spara bilägarna både pengar och tid genom att undvika onödiga skador.

Rapporten visar att autobroms baktill ger 28 procent färre anmälda försäkringsskador på den egna bilen jämfört med bilar som inte har autobroms bak, och tio procent färre ansökningar om ersättning för skador på andra bilar.

– Vi har inte sett den typen av minskning i antalet försäkringsskador med något annat avancerat förarassistanssystem, säger Matt More, chef för HLDI.

Läs också: Test av parkeringssensorer – ingen är helt felfri

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2021-01-08 14:15

Vilka bilar har autobroms baktill?

#2
2021-01-08 16:35

Bra med bilar som har autobroms baktill.

#3
2021-01-08 21:39

Uffeeh, Volvo S60 har autobroms baktill.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.