Nästa artikel
Nya planen för Fiats klassiska takbana Lingotto
Nyheter

Nya planen för Fiats klassiska takbana Lingotto

Publicerad 21 december 2021
Fiats klassiska testbana på taket av Lingottofabriken blir nu en ”elbilsträdgård”.

En del bilmärken har tillgång till en egen bana för att kunna testa bilar. Ett av många exempel är Ferraris testbana Fiorano.

Men det är inte alla bilmärken som haft så smidig tillgång till en egen testbana som Fiat. Där kunde testförarna helt enkelt bara köra upp på taket för att komma till en 1,2 kilometer lång bana.

Fiatfabriken Lingotto började byggas 1916 och invigdes 1923. Arkitekten Giacomo Matté-Trucco valde en minst sagt annorlunda lösning som gick ut på att bygga bilar på en tillverkningslina som snirklade sig uppåt genom byggnaden.

 

På 1970-talet blev fabriken omodern och omkörd. Stängningsbeskedet kom 1982 och fabriken byggdes sedan om till bland annat konsertsal, teater, konferenscenter, shoppinggalleria och hotell.

Exakt vad som skulle göras med testbanan var länge oklart men tidigare i år kom beskedet att den skulle konverteras till en enorm trädgård kallad La Pista 500 med 40 000 växter. Den kallas för en ”e-bana” eftersom bara elbilar ska tillåtas köra runt, och i låg fart.

Lingottofabriken var faktiskt inte ensam om att ha en testbana på taket. Men det gör den inte mindre imponerande.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 22 december 2021 Lingotto hade dessutom något…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.