Bild
Nästa artikel
Nya husbilsskatten på remiss – kan komma undan skattechock

Nya husbilsskatten på remiss – kan komma undan skattechock

Nyheter

Det nya förslaget om skatten för husbilar är nu ute på remiss. Det kan införas nästa år om allt går enligt plan.

Det har varit många vändningar när det gäller skatten för husbilar. När förbrukningen i nya bilar började beräknas enligt den nya och hårdare WLTP-körcykeln innebar det en skattechock som slog extra hårt mot just husbilar som är tunga och dieseldrivna. 

Straffskatten kunde hamna på 30 000 kronor om året, något som många husbilister kritiserat eftersom fordonen bara rullar några hundra mil om året. Men efter mycket om och men verkar nu en ändring vara på gång.

Tidigare i år föreslog regeringen en ändring som innebär att den så kallade karenstiden som krävs för att återfå skatt för den skattebefriade perioden när husbilen är avställd minskas från dagens 15 till fyra dagar, något Husbil & Husvagn rapporterat om.

Återbetalningen fungerar så att skatten återbetalas från dagen efter avställningen och resten av skatteperioden. Ställs bilen på inom fyra dagar debiteras den nya skatten från avställningsdagen, annars från påställningsdagen.

Nu har förslaget gått på remiss och om allt går enligt plan införs regeln 2021 för de husbilar som intregistrerats första gången den 1 juli 2018 eller senare. Men ändringen gäller bara under de första tre åren. Övriga husbilar, som definieras som personbil klass 2, samt de som passerat tre år sedan den första inregistreingsdatumet har fortfarande femton dagars karenstid.

Remissvaren ska vara inlämnade senast den 27 maj.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2020-04-10 03:39

Hela förslaget luktar (Mp) så långt det går! En röst på dem så stannar Sverige!!!

#2
2020-04-11 10:21

Håller med, en husbil går i de allra flesta fall 3-4 veckor om året.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.