Nästa artikel
Ny V2X-teknik ska varna cyklister i trafiken
Nyheter

Ny V2X-teknik ska varna cyklister i trafiken

Publicerad 2024-05-13 10:00 (uppdaterad 2024-05-13 10:47)
Flera cykeltillverkare hakar nu på en ny teknik som ska minska antalet cykelolyckor i trafiken.

Antalet cyklister som omkommer eller skadas svårt i trafikolyckor har ökat de senaste åren, enligt siffror från Transportstyrelsen. Men ny teknik skulle kunna minska olycksrisken.

Tekniken heter C-V2X och står för ”Connected Vehicle to Everything”. Den innebär att bilar och cyklister kan skicka signaler till varandra tio gånger per sekund och exempelvis varna om bilisten riskerar att korsa cyklistens körväg.

Fördelen med C-V2X är att tekniken fungerar oavsett om det finns mobiltäckning eller inte, och även runt hörn och andra hinder där vanliga sensorer som ultraljud och radar inte fungerar.

Audi är en av biltillverkarna som länge utvecklat C-V2X-tekniken, och nu hakar även cykeltillverkare som Trek och komponenttillverkaren Shimano på. I framtiden kan nya cyklar därför ha ett varningssystem som uppmärksammar cyklisten om det finns risk för en olycka.

– Till skillnad från i bilar har vi en väldigt utsatt trafikant så vi måste förstärka våra sinnen och cyklistens medvetenhet om trafikmiljön, för vi har ingen stor metallsköld som omger oss, säger Mio Suzuki, chef för inbäddade system på Trek, till Ars Technica.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 2024-05-15 17:10 L. Mäkinen skrev: JKi skrev:…
  • 2024-05-15 16:03 L. Mäkinen skrev: JKi skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.