Bild
Nästa artikel
Ny teknik ska döda coronavirus i bilens interiör

Ny teknik ska döda coronavirus i bilens interiör

Nyheter

Med hjälp av ny teknik minskar risken för att smittas av coronavirus i bilens kupé. Men det finns fortfarande frågetecken kring tekniken.

Efter vårens coronaspridning har flera biltillverkare snabbat på utvecklingen av så kallade ”virusfria” interiörer. Det kan till exempel handla om att använda så kallat UVC-ljus eller väteperoxid för att desinficera bilar.

Nu lanserar underleverantören Yanfeng två nya vapen för att minska risken för covid-19-spridning i kupén: dels antibakteriella beläggningar på områden och ytor som föraren ofta berör med händerna, och dels UVC-ljus som enligt företaget ska döda 99,9 procent av alla bakterier och virus, inklusive covid-19, på några minuter.

– Det är ingen ljusteknologi som vi utvecklat, utan den används för att rena operationsrum på sjukhus. Men vi har utvecklat en lösning som kan integreras i konsolen i taket, säger Han Hendricks, teknikchef på Yanfeng, till Automotive News.

Det finns dock frågetecken kring tekniken. Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA uppger att det finns för lite data kring hur mycket ljus som behövs för att döda virus, och även hur länge kupén ska utsättas för ljuset och på vilken våglängd.

Läs också: Nya planen: Snart kommer ”virusfria” bilar

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2020-10-13 12:55

Om jag inte visste det var en kinesisk bild så hade jag trott interiören varit en kommande Citroën. Just rektanglar med rundade kanter är ju ett kännetecken för Citroëns interiörer på senare tid.

#2
2020-10-13 16:55

Känns tveksamt. Använd handsprit.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.