Bild
Nästa artikel
Nyheter

Ny småbil från Skoda

Publicerad 10 oktober 2018
I slutet av detta år lanseras en halvkombi.
Skoda berättar att den nya bilmodellen kommer att baseras på Volkswagengruppens MQB A0-plattform, alltså samma grund som bland annat sitter i nya Volkswagen Polo och T-Roc, samt Seat Ibiza och Arona. Än så länge bjuder Skoda bara på en glimt av bilen, men den ska bli startpunkten för ett nytt designspråk hos biltillverkaren. 

Diskutera: Vad tycker du om Skodas planer på en ny småbil?      
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2018-10-10 09:28
saabnisse

Jag tycker det är ett sundhetstecken. Många skulle säkert klara sig med betydligt mindre bil.
Men problemet ligger ju främst i att få tillräcklig säkerhet och att få till den komfort man vant sig med i en större bil.

#2 • 2018-10-10 09:53
Hackenbush

Halvkombi är kanon, jag är jättenöjd med det. Oftast kör man runt som med en vanlig sedan men när man behöver det så fäller man baksätena och vips så har man en riktigt hyfsad kombi.
Min rymmer 1490L med baksätet nedfällt och det räcker till det mesta.

#3 • 2018-10-10 10:16
saabnisse

Japsen, var får du det ifrån? Var står det att det är en suv?
Visst är halvkombi bra. Jag har många mil bakom mig i Saabs halvkombi, som var mycket praktisk och de var tidigt ute om än långt från först.

#4 • Uppdaterat: 2018-10-10 10:28
Svenne60

Skoda betraktas fortfarande lite grann som en vettig bil och ett prisvärt alternativ, men har rört sig mot premium, bort från de prisvärda bilarna som de började med. Ska bli intressant att se vad denna nya "småbil" ska kosta? Sannolikt lite under Audi i samma klass. Ser ut som att Dacia håller på att ta över segmentet vettiga prisvärda bilar, där kunden vill ha ett fortskaffningsmedel mer än en statuspryl

#5 • Uppdaterat: 2018-10-10 10:40
Pi

Finns det numera bara "enklare" bilar/märken eller Premium ? Tycks se en polarisering i alla fall bland en del skribenter. Skoda är väl ett typiskt, vanligt "standardbils-märke" idag - varken speciellt enkel eller på nåt sätt premium. "Lagom" för många helt enkelt och jag ser som sagt inga premium-ambitioner hos det märket utan snarare att dom lagt sig i "mittfåran". Gott så tycker jag.
Dacia har väl än så länge lagt sig lite väl lågt när det gäller säkerhet och design för att attrahera nån större mängd köpare i Sverige.
Beträffande denna nya Skoda så måste man dock fundera lite eftersom dom redan har Fabia i den bilklassen så det kanske trots allt är en liten SUV-liknande bila a'la Arona.

#6 • 2018-10-10 10:45
ToRy

Jag trodde först att det här är ersättaren till Rapid, och en bil nära Golf i storlek. Detta eftersom Octavia har blivit allt större och nu är väsentligt större än Golf, medan Fabia är mindre ("Polo-klass"). Men det står att bilen skall byggas på A0-plattformen, så frågan är vad det är för något? Nya Fabia? Men Fabia är precis förnyad, så vad är det för bil och hur resonerar Skoda?

#7 • Uppdaterat: 2018-10-10 10:56
Pi

Det kommer nog att bli Skodas variant av Arona. Så värst "SUV:ig" är väl egentligen inte den bilen utan bara lite högre och kanske bekvämare än deras Ibiza.

#8 • 2018-10-10 13:31
Mr.Wheeler

@ToRY: Skoda Octavia är 10mm längre och 15mm bredare än Golf SC. Är det väsentligt större?

#9 • Uppdaterat: 2018-10-10 14:32
Rutger Jönåker

Mr.Wheeler - Enligt min bilbok, Alla bilar 2018, så är Golf SC 456 lång, Skoda Octavia Combi 469. Det får jag till 13cm längre och är väl ungefär en halv storleksklass.

Jag trodde också först det var nya Rapid, men A0-plattformen får mig anta att det är en ny mindre SUV.

#a • 2018-10-10 14:53
ToRy

@MrWheeler: skiljer det inte runt 10 cm i längd på kombiversionerna?. Men, hur som helst, jag avsåg halvkombiversionen av Octavia vs. dito för Golf ("vanliga Golf"), eftersom det står "halvkombi" i ingressen här.

Men, som Pi skriver, kanske det snarare blir en liten crossover istället, även om ViB skriver halvkombi.

Edit: Sorry, såg inte att längderna redan fått en annan kommentar!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.