Nästa artikel
Ny rapport: Bensinbolag stoppade skattesänkning i fickan
Nyheter

Ny rapport: Bensinbolag stoppade skattesänkning i fickan

Publicerad 22 augusti 2022 (uppdaterad 22 augusti 2022)
De stora bensinbolagen behöll delar av skattesänkningen på bensin och diesel som infördes tidigare i år, enligt en ny rapport. Branschen håller inte med.

När regeringen införde en tillfällig skattesänkning på bensin och diesel tidigare i år sänktes priserna på macken med 1:81 kronor.

Men strax innan sänkningen höjde bensinbolagen priserna mer än nödvändigt, hävdar en ny rapport från Konjunkturinstitutet (KI). Smyghöjningen innebar att bilägarna med en dieselbil bara fick ta del av tre fjärdedelar av sänkningen. För bensinbilsägare var siffran bara 62 procent.

– Det finns klara indikationer på det, säger Svante Mandell, forskningschef inom miljöekonomi på Konjunkturinstitutet till TT.

Myndigheten använde Danmark som kontrollgrupp. Där har inga liknande skattesänkningar gjorts, men svenska bolag valde ändå att höja priserna mer än danska. Skillnaden är enligt Svante Mandell ”statistiskt signifikant”.

”Vi måste gå till botten med det här”

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) kallar resultatet ”väldigt anmärkningsvärt”. Jessica Alenius på Drivkraft Sverige håller inte med om KI:s slutsats. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet & Drivkraft Sverige

Håller inte med

Enligt branschorganisationen Drivkraft Sverige där flera stora bensinbolag är med har KI använt en ”för enkel modell” för att räkna ut och jämföra priserna. KI har enligt Drivkraft Sverige heller inte tagit hänsyn till valutakurser eller inblandning av biodrivmedel.

Circle K håller inte heller med om slutsatsen i rapporten.

”Högre priser leder till minskad efterfrågan. Därför har vi svårt att förstå KI:s slutsats om att vi skulle ha incitament att höja priser före en aviserad skattesänkning. Vi ser inte logiken i det”, skriver bolaget i ett uttalande.

”För jävligt”

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) kallar resultatet ”för jävligt” och ”väldigt anmärkningsvärt” om det stämmer.

– Vi måste gå till botten med det här, säger han till TT.

I Vi Bilägares grafik här nedan kan du se hur priset på bensin och diesel utvecklats under året. Priserna höjdes mycket riktigt strax innan den 1 maj – med 1,25 kronor för diesel och 1,15 kr för bensin – men enligt drivmedelsbranschen gjordes alltså inte höjningen för att matcha den kommande skattesänkningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 25 augusti 2022 SnookerPro skrev: Vem kan…
  • 22 augusti 2022 Ja Ki brukar ha kött på…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.