Nästa artikel
Ny rapport avslöjar usla villkor hos flera gruvbolag
Nyheter

Ny rapport avslöjar usla villkor hos flera gruvbolag

Publicerad 2024-05-20 09:02 (uppdaterad 2024-05-21 11:09)
Hundratals fall av brott mot mänskliga rättigheter har rapporterats hos stora gruvbolag som kan kopplas till flera biltillverkare.

Flera stora gruvbolag har länge anklagats för brott mot mänskliga rättigheter. Men trots det fortsätter biltillverkare som Tesla, BYD och Volkswagen att köpa råvaror från dem, skriver The Verge.

I en ny rapport har organisationen Business & Human Rights Resource Centre (BHRRC) dokumenterat mängder av brott mänskliga rättigheter hos företag som framställer råvaror för bland annat elbilsbatterier. Det är bara en i raden av liknande rapporter som kommit de senaste åren.

Caroline Avan på BHRRC säger att hon inte ser någon bättring i branschen. Hon noterar en stor ökning både när det gäller brott mot arbetarnas rättigheter och dödsfall vid gruvorna.

– Det här är inte raketforskning. De här sakerna kan åtgärdas, säger hon till sajten.

Tesla har inte svarat på kritiken men uppger i sin hållbarhetsrapport att företaget gör egna kontroller av gruvorna för att förbättra arbetsförhållandena. Vi Bilägare har sökt Volkswagen och BYD för en kommentar.

Uppdatering 21/5: I ett svar till Vi Bilägare uppger Volkswagen att koncernen inte kan kommentera rapporten, men att ”råvaruförsörjning och hela produktionskedjan är något som har hög prioritet” och hänvisar till en rapport om ansvarsfulla råvaror.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2024-05-21 06:12 XC40, C40, EX40, EC40…
  • 2024-05-20 23:16 Köp en Volvo som tillverkas…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.