Bild
Nästa artikel
Ny bil för under 2 000 kronor i månaden – här är bästa valen

Ny bil för under 2 000 kronor i månaden – här är bästa valen

Nyheter

Flera bilmärken lockar med privatleasing för långt under 2 000 kronor i månaden. Men det finns flera detaljer du behöver se upp med.

De senaste åren har biltillverkarna satsat enorma belopp på att lansera olika erbjudanden med privatleasing – en trend som verkar hålla i sig.

Med ett billån krävs en kontantinsats och det är bilägaren som står för risken med andrahandsvärdet. Privatleasing säljs in som ett tryggare alternativ – kontantinsats behövs inte och tillverkaren tar en större del av risken med andrahandsvärdet.

Men riktigt så enkelt är det inte.

• Det kan vara svårt och dyrt att bryta ett privatleasingkontrakt i förväg och månadsavgiften kan höjas beroende på räntan. 

• Många leasingtagare blir också överraskade när bilen ska lämnas tillbaka och återförsäljaren börjar anmärka på små detaljer som måste repareras till en hög kostnad innan leasingkontraktet sägs upp. D

• Det gäller också att se upp om du kör längre än den tillåtna körsträckan – så kallade ”övermil” kan bli dyra.

Du kan läsa mer om riskerna med privatleasing här.

Dacia billigast – men ändå inte

Men för den som har koll på fördelarna och nackdelarna behöver privatleasing inte vara sämre än ett vanligt billån. I den här artikeln har vi letat upp privatleasingbilarna som just nu annonseras till lägst månadskostnad på Blocket.

Priserna inkluderar bara leasingkostnaden, inte bränsle, försäkring eller skatt. Service kan ingå i vissa erbjudanden.

Allra billigast i vår granskning är Dacia Sandero som med 90-hästarsmotorn och Family Edition-paketet kan privatleasas för 1 295 kronor i månaden hos vissa återförsäljare. 

Men det finns en viktig punkt att ta hänsyn till: det krävs att leasingtagaren lägger upp en kontantinsats på tio procent och det är därför månadskostnaden blir så låg. Kontantinsats har tidigare bara funnits för billån men har nu alltså gjort sitt intåg även bland privatleasingbilarna. Räknar vi in kontantinsatsen blir Dacia inte billigast.

Läs också: Svart på vitt: Här är bilarna som är billigast att äga

Dacia Sandero har visserligen lägst månadskostnad i vår jämförelse, men det krävs en kontantinsats. Med den utslagen blir modellen inte längre billigast.
Dacia Sandero har visserligen lägst månadskostnad i vår jämförelse, men det krävs en kontantinsats. Med den utslagen blir modellen inte längre billigast.

Näst billigast, men utan behov av kontantinsats, är Skoda Fabia med bensindriven 95-hästarsmotor. Med en körsträcka på 1 000 mil om året kostar den 1 499 kronor i månaden. Detta är tredje generationen Fabia som visserligen lyckats ganska bra i Vi Bilägares tester, men som lanserades redan 2015 och nu börjar bli till åren. 

Det finns gott om modernare alternativ som inte kostar så mycket mer och ett av dem är nya generationen Volkswagen Polo. Den går loss på 1 590 kronor i månaden (för 1 000 mil om året i 36 månader) men då behövs en kontantinsats på 15 000 kronor så den faktiska månadskostnaden med kontantinsatsen utslagen blir strax över 2 000 kronor i månaden.

Volkswagen Polo har vunnit ett test i Vi Bilägare så sent som i höstas som du kan läsa här.

Kia Picanto är ett bättre val än gamla Peugeot 108.
Kia Picanto är ett bättre val än gamla Peugeot 108.

Även Fiat 500 är billig att privatleasa med en månadskostnad på 1 599 kronor i månaden utan kontantinsats för 1 000 mil om året i tre års tid. Den modellen fyller dock 13 år i år så det gäller att du verkligen gillar designen för att slå till. 

Tänk också på att kampanjbilarna inte har den nya mildhybridtekniken utan den gamla 1,2-litersmotorn med 69 hästkrafter.

Peugeot 108 är inte heller den pinfärsk men går att leasa för 1 699 kronor i månaden. Då ingår service och 1 500 mil om året i tre års tid. Men frågan är om det inte är smartare att lägga på en hundralapp i månaden och istället välja Kia Picanto som blivit testvinnare i Vi Bilägare.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2020-05-07 07:32

Brukar finnas en klausul som i praktiken gör det svårt med djur i bilen då djurhår räknas som ”onormalt slitage” på inredningen. Ja det finns mycket att se upp med.

#2
2020-05-07 08:59

Priset på Blocket och priset vid tecknande av avtal kan skilja sig rejält. Det är mer regel än undantag att det inte finns modeller i lager som kostar som angivet Blocket-pris. Oftast är bilarna som privatleasas utrustade med extrautrustning som bilhandlaren ska ha betalt för. Och då sticker månadskostnaden iväg rätt snabbt. Det kan exempelvis vara pluspaket för 149 kr/mån, backvarnare 39 kr/mån, metalliclack 99 kr/mån, större hjul 99 kr/mån etc etc. Lägg därtill vinterhjul för 249 kr/mån.
Inte sällan landar en bil som annonseras ut för 1499 kr/mån på en bra bit över 2000 kr/mån när avtalet ska skrivas under.

#3
2020-05-07 09:43

Vinterhjul köper man på sidan. Ska inte sommardäcken ha 5mm kvar när man lämnar tillbaka bilen? Annars åker man på nyköp av däck.

#4
2020-05-07 14:34

5mm kvar på sommardäcken efter tre säsonger lär väl knappast vara något problem med 1000 alternativt 1500 mil om året? Annars bör man nog tänka över sin körstil.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.