Nästa artikel
Norrmannens uppfinning: Fysiska knappar i Teslan
Nyheter

Norrmannens uppfinning: Fysiska knappar i Teslan

Publicerad 2023-01-25 13:39 (uppdaterad 2023-01-25 14:35)
Nya accessoaren har temperaturvred och fysiska knappar.

Tesla har alltid haft minimalt med fysiska knappar i sina interiörer. I stort sett alla funktioner och inställningar kontrolleras via bilens pekskärm. Detta har flera fördelar – det ger interiören ett städat utseende och funktionerna kan ändras och uppdateras i all oändlighet via mjukvaruuppdateringar.

Men pekskärmar är inte alltid bra. De är svårare att hantera under färd och kräver att föraren flyttar blicken från vägen oftare än vad fysiska knappar och vred gör – vilket bland andra Vi Bilägare har visat i tester.

Norrmannen Øyvind Husby saknade de fysiska knapparna så mycket att han tog saken i egna händer. Han har utformat ett tillbehör till Model 3 och Model Y som monteras på undersidan av bilens skärm, med två vred och fyra programmerbara knappar.

Vreden används till att justera innertemperaturen, medan de fyra knapparna är programmerbara och kan kontrollera saker som sätesvärmare eller defrost-funktionen.

Øyvind Husby kallar sin uppfinning för Ctrl-Bar. Märkligt nog har den ingen fysisk koppling till bilens elektronik – när man vrider på vreden och trycker på knapparna skickas signalerna i stället trådlöst till en app i förarens mobiltelefon, som i sin tur skickar dem vidare till bilen via Teslas API. Man måste alltså ha en mobiltelefon med internetmottagning med sig för att prylen ska fungera.

Øyvind Husby menar att han redan har en fungerande prototyp, men medger i sin kampanj att den inte är perfekt. Omvägen via internet gör att det uppstår en viss fördröjning mellan knapptryckningen och att saker händer i bilen – något som han har försökt lösa med en inbyggd display som ger feedback från knapptryckningarna i realtid.

Nu söker uppfinnaren pengar på gräsrotsfinansieringshemsidan Indiegogo för att sätta sin pryl i produktion. Intresset verkar stort – han har redan samlat in nära 200 000 kronor. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2023-01-25 17:17 Det finns redan knappar att…
  • 2023-01-25 16:57 Smart. Lite knepig lösning…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.