Nästa artikel
Nokian lämnar Ryssland – kostar miljardbelopp
Nyheter

Nokian lämnar Ryssland – kostar miljardbelopp

Publicerad 2022-06-30 12:50
Nokian ska helt lämna den ryska marknaden på ett ”kontrollerat” sätt – något som beräknas kosta miljardbelopp.

Flera stora företag i bilindustrin har pausat eller stoppat verksamheten i Ryssland efter invasionen av Ukraina. Ett exempel är Bridgestone. Nu uppger även Nokian att företaget ska lämna den ryska marknaden på ett ”kontrollerat” sätt.

”På grund av kriget i Ukraina och de allt tuffare sanktionerna är det inte längre möjligt eller hållbart att fortsätta verksamheten i Ryssland”, skriver Nokian i ett pressmeddelande.

8 av 10 Nokiandäck för personbilar tillverkades förra året i Ryssland

Förberedelserna påbörjas direkt och med hänsyn till de över 1 600 anställda. Nokian räknar med nedskrivningar på tre miljarder kronor som en följd av beslutet under andra kvartalet 2022. Tillgångarna i Ryssland beräknas vara värda 4,3 miljarder.

Nokian ska nu istället öka kapaciteten i Finland och USA, samt investera i nya europeiska fabriker. Förra året var hela åtta av tio Nokiandäck för personbilar tillverkade i Ryssland.

– Under de senaste månaderna har vi fått se chockerande händelser i Ukraina. Efter noggrant övervägande av olika alternativ har vi bestämt oss för att bygga upp Nokian utan att vara närvarande i Ryssland, säger koncernchefen Jukka Moisio.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2022-06-30 23:01 Samma här ryssfria Nokian…
  • 2022-06-30 19:16 Nokian är bra däck så jag…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.