Nästa artikel
Nokian anklagas för testfusk *Uppdaterad artikel*
Nyheter

Nokian anklagas för testfusk *Uppdaterad artikel*

Publicerad 26 februari 2016 (uppdaterad 26 februari 2016)
Däcktillverkaren Nokian anklagas nu för fusk i däcktester.
Däcktillverkaren Nokian anklagas nu för att ha manipulerat däcktester. Företaget ska ha skickat bättre däck än de som finns tilll salu till testerna. Fusket avslöjades först av den tyska bilistföreningen ADAC. De gjorde tester på däck köpta i butik och märkte skillnad mot de däck som skickats till testerna. Finska tidningen Kauppalehti säger sig sedan ha fått tag på interna mail från Nokian som bekräftar detta.

Uppdatering
Nokian har nu
kommenterat informationen som kommit fram:

– Tidigare, när testorganisationer bett tillverkare att skicka däck för tester, har industrins aktiviteter varit tvivelaktiga. Stora testorganisationer har nu under flera år köpt däck från däckhandlare och också gjort stickprover efteråt. Nokians styrelse har aldrig uppmuntrat testfusk, till skillnad från vad som antytts i media, säger Nokians VD, Ari Lehtoranta.

– Förra året granskade vi våra processer. Omedelbart efter det klargjorde vi våra regler för testdäck som nu specifikt förbjuder all planering eller tillverkning av däck avsedda bara för media att testa. Frågan hanterades omedelbart av vår styrelse och vi beslutade då att komma ut med den här informationen på våra egna villkor. Vi ber om ursäkt och ångrar de misstag vi har gjort tidigare, fortsätter 
Ari Lehtoranta.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-02-26 13:25
Kallethekid

Är det inte därför däcktestare skall köpa däcken i genom vanliga försäljingskanaler?
Hur skaffar ViB sina testdäck? Om man beställer däck speciellt till test är det säkert frestande att handplocka eller preppa de däck som skall skickas.

#2 • Uppdaterat: 2016-02-26 14:44
Pi

Vi köpte 2 bilar ungefär samtidigt - den ena utrustad med Conti dubbfria "av nordisk typ" och den andra med motsvarande Nokian. Och även jag upplever att Nokian inte alls är lika bra på vinterväglag som Conti. Inbillning kanske men ändå... Sen kan ju däcken kanske också passa mer eller mindre bra ihop med olika bilmodeller så lite svårt är det ju att jämföra som den "amatör-testare" man är.

#3 • Uppdaterat: 2016-02-26 14:46
joja

Ja, nu är det dags för ViB att berätta hur man fick sina däck.
Bra att veta detta. Jag hade tidigare bara Nokia som alternativ till vinterdäck. Nu är läget nytt.

#4 • Uppdaterat: 2016-02-26 14:59
Tjalle

Alla bilar som lånas till "tester"=prov är "handpålagda" dvs mer eller mindre förbättrade jfr bilar till kund.
Däckproven sker våren innan försäljningsstart dvs provning baseras på prototyper som tillhandahålls av tillverkarna. Det öppnar för fusk. Man får hoppas att, åtminstone, dubbutstick kontrollmäts.

#5 • Uppdaterat: 2016-02-26 15:16
Peugo

All världens tester och statistik bör alltid tas med en jättestor nypa salt och använder man bondförnuft så förstår man att skillnaden är oftast obetydlig och det är mera frågan om tycke och smak, verklig fakta finns inte bland siffrorna. "Vissa" är förstås igen av en annan åsikt och kommer med 100% säkerthet att kommentera att det vad jag skriver är struntprat men det kan man ju ignognera för livet är för kort för att man skulle bry sej om struntprat från dessa personer. Världen är full av korruption och fusk och kommer för alltid att vara det.

#6 • Uppdaterat: 2016-02-26 17:36
systembolaget

man blir inte förvånad längre, det fuskas på tvären och längden, man kan inte lita på någon längre, och allt för dessa förbaskade kronor o ören, det gäller att tjäna så mkt som möjligt.

#7 • Uppdaterat: 2016-02-26 17:39
Hackenbush

Att slå sig för bröstet och säga att man har bäst däck och samtidigt veta om att man fuskar är så patetiskt som det kan bli.

#8 • Uppdaterat: 2016-02-26 17:58
Peugo

Nu har biltidningarna också beskyllts för att ha varit med om att fuska (främst Tuulilasi), får se hur hela härjan ser ut till slut...

EDIT: Continental fuskade 2005...

#9 • Uppdaterat: 2016-02-26 18:14
walle_x

Är det dom däcken man får fabriksmonterat om man köper en dieselbil från VAG ? :-)

#a • Uppdaterat: 2016-02-26 18:32
Peter E

Lite kul med folk som tror de har köpt de bästa däcken men nu ropar i högan sky..
Vad hände? Blev däcken sämre än de var innan?
Kan ni inte skryta för grannen längre om *bäst i test vettu*

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.