Nästa artikel
Nissan X-Trail blir hybrid
Nyheter

Nissan X-Trail blir hybrid

Publicerad 6 september 2022 (uppdaterad 6 september 2022)
Med hjälp av tekniken e-Power driver elmotorer hjulen och bensinmotor driver strömalstrande generatorn.

Sedan lanseringen år 2000 har Nissan X-Trail sålts i över 6 miljoner exemplar globalt. När nu fjärde generationen gör entré är det med nya drivlinan e-Power, något vi tidigare sett i småsyskonet Qashqai.

I Nissan X-Trail e-Power sköter en elmotor drivningen av samtliga fyra hjul. Det finns en 1,5 liters bensinmotor också, men dess enda uppgift är att driva generatorn. Där alstras elektriciteten som dels skickas direkt till elmotorn och dels mellanlagras i ett litiumjonbatteri på 1,8 kilowattimmar.

Nissan säger att körkänslan är som att sitta i en elbil – men att den inte behöver laddas med sladd.
I motorutbudet kommer det också att finnas en 12 volts mildhybrid med bensinmotor på 163 hästkrafter, men den kommer enbart att säljas med framhjulsdrift och biltillverkaren tror att storsäljaren i Europa blir e-Power-varianten, som säljs med framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift och 204, respektive 213 hästkrafter.  

 

E-4orce är namnet på den helt elektriska fyrhjulsdriften som kan portionera ut kraft individuellt till varje hjul och sägs enligt biltillverkaren vara 10 000 gånger snabbare i bakaxelns vridmomentsrespons jämfört med ett mekaniskt 4WD-system. 

Koldioxidutsläppet sägs vara mellan 131 och 148 gram per kilometer för e-Power, något lägre än de 161 till 166 som X-Trail med enbart bensinmotor släpper ut, enligt mätmetoden WLTP. Deklarerad förbrukning ligger någonstans mellan 5,8 och 6,5 liter per 100 kilometer för e-Power jämfört med 7,1 till 7,4 l/100 km för bensinvarianten.

Bilen kan fås som 5- eller 7-sitsig och för att sitta längst bak bör man inte vara längre än 160 centimeter. Bakdörrarna kan öppnas upp i nästan 90 graders vinkel. När tredje sätesraden inte används är bagageutrymmet 585 liter, en ökning med 20 liter från förra generationen X-Trail. 

På insidan har man jobbat mycket med att höja kvalitetskänslan och blandat fysiska knappar med pekskärm. Apple CarPlay och Android Auto är tillgängligt för sammankoppling med mobiltelefon i infotainmentsystemet. 

Säkerhetsmässigt har bilen bland annat fått en ny mittkrockkudde och senaste versionen av förarassistans i form av systemet ProPilot.

Nya Nissan X-Trail börjar säljas i Europa hösten 2022. Det finns inga priser än. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 7 september 2022 Nissan nya teknik är för mig…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.