Bild
Nästa artikel
Nissan Leaf utsedd till Miljöbästa Bil 2018

Nissan Leaf utsedd till Miljöbästa Bil 2018

Nyheter

Gröna Bilister har utsett Nissan Leaf till den bästa miljöbilen för både privatbilisten som för företaget.

40 bilar var nominerade till årets upplaga av Miljöbästa Bil som arrangeras av Gröna Bilister. En jury av åtta experter på miljöbilar kunde baserat på samma poängsystem som för Årets Bil utse Nissan Leaf till vinnare i både kategorierna privat och företag. 

– Segern till Nissan Leaf är välförtjänt, kommenterar Johanna Grant, ordförande i Gröna Bilister. Elbilarna är inte längre framtiden, de är nutiden. Aldrig tidigare har de dominerat prispallen så fullständigt som i år. Men alla typer av fordon är behäftade med sina problem när det gäller hållbarhet, så även elbilar.

Därför inkluderades i år för första gången klimatpåverkan vid bilarnas tillverkning i bedömningen. Gröna Bilister bad alla generalagenter att skicka in sina livscykelanalyser för bilarna, men endast Toyota skickade in en (för vätgasbilen Mirai, som därmed fick ett hederspris) och därför fick man ta fram en schablonmodell. 

Bland de nominerade fanns 7 elbilar, 2 vätgasbilar, 13 laddhybrider, 17 gasbilar och en etanolbil. Främst blev det el i topp (se till höger), men Sverige enda etanolbil Volkswagen Golf MultiFuel smög sig in på en fjärdeplats i privatbilsklassen.

– Vi får heller inte glömma bort att vi måste köra mindre bil om vi ska nå transportsektorns klimatmål, i synnerhet i storstäderna, avslutar Johanna Grant. Det bästa valet för den miljömedvetne bilisten kan vara att inte köpa någon bil alls, utan gå med i en bilpool eller se sig om efter alternativ till bilen. Den moderna bilisten är snarare en mobilist, som använder hela resepaletten.

Diskutera: Vad tycker du om pristagarna? 
Nissan Leaf utsedd till Miljöbästa Bil 2018
Nissan Leaf utsedd till Miljöbästa Bil 2018
Nissan Leaf utsedd till Miljöbästa Bil 2018
Taggar: Nyheter
Prispallarna

Privat

1) Nissan Leaf (el) 38 poäng

2) Renault Zoe (el) 28 poäng

3) Hyundai Ioniq electric (el) 19 poäng

Företag

1) Nissan Leaf (el) 47 poäng

2) Tesla Model S (el) 19 poäng

3) Renault Zoe (el) 14 poäng

3) Toyota Prius Plug-in (laddhybrid) 14 poäng

Kommentarer

#1
2018-05-07 08:54

Ja, vad ska man säga? Vanligt folk har inte råd att köpa elbil, trots den nya bonusen (som inte är särskilt hög). De som bor i lägenhet har sällan tillgång till laddstolpe/uttag på sin parkering.

#2
2018-05-07 09:01

Men de som har pengarna, köper hellre en XC90 eller X5 eller någon annan "diesel traktor". Som vanligt måste det börja uppifrån, de som har mest pengar skitar ned mest. Jag vet inte hur man får en rik knös att åka tex en leaf, med tvång?

#3
2018-05-07 14:06

Alltså Styggavargen, har du någonsin kollat upp fakta eller funderat ett varv till innan du skriver?
De bilar som skiter ner mest är äldre bilar, oavsett biltyp! Äldre bilar körs inte av de med "mest pengar".
Av de som kör elbilar kan jag garantera dig att de har de bättre ekonomiskt ställt än genomsnittet, för att inte nämna de som kör Tesla ...

#4
2018-05-07 11:11

Trist bara att Leaf saknar aktiv kylning av batterierna.

#5
2018-05-07 11:26

Det är ju bara rika som har råd med elbil idag... Elbil plus egen laddstolpe/snabbladdare det är inga billiga grejjer, även om bonus finns. Dessutom bör man även ha en till bil för de transporter och resor där en elbil inte är passande. T ex om man vill köra med husvagn eller hästtransport, eller göra långresa, eller frakta en hel del grejjer. Ingen av elbilarna i dagens utbud är särskilt praktiska. Så som enda bil är elbil tveksamt. Men att ha en elbil som pendlingsbil till/från jobbet i stan medan man bor i en förort, det kan absolut fungera. Sen tar man en annan bil på helgen när man åker till stugan i fjällen med familjen.

#6
2018-05-07 12:09

"Trist bara att Leaf saknar aktiv kylning av batterierna"

Ja, Nissan har tappat en hel del möjliga Leaf köpare i och med Rapidgate.
Man har snålat in på fel saker.

#7
2018-05-07 19:26

Swemba, det var nog inte du tänkte till. Alla Tjänstebilar och även de dyrare bilar som köps idag är av det smutsigaste laget. Det är SUV med fyrhjulsdrift tex, eller andra större bilar tex Audi A6 mfl. Volvo skulle knappast fått något sålt om det inte vore för tjänstebilar. Alla dessa bilar måste sedan fattigare personer äga som begagnad. Jag förutspår väldigt många gamla bilar med hög förbrukning, och fyrhjulsdrift som ingen vill äga som begagnat. Coolt att "äga" en XC60/90...men som begagnad blir den antagligen iskall. Ju snabbare utvecklingen går mot allt snålare bilar ju fler sådana bilar blir stående i bilhallar. En snål bil är alltid attraktiv på en begagnad marknad där pengarna för bilägande är en avgörande faktor.

#8
2018-05-07 20:30

Riktigt oroväckande när självutnämnda experter på miljöbilar ordnar en tävling om miljöbästa bil!
Den här samlingen av medelålders män har inte visat att man har några kunskaper i att bedöma vilka bilar som möjligen är minst dålig för miljön.
Så vikten av denna bedömning väger lika tungt som om man frågar vem som helst på gatan om vilken bil som anses som bäst för miljön.
Gröna bilister som är med bland experterna påstår fortfarande att som ett exempel att Toyota Prius har Nickel-kadmium batterier ,och man har inte ändrat på det påståendet vilket visar vilken nivå kunskapen bland en av dessa experter ligger på.

#9
2018-05-08 07:20

Trösta dig. Det är inte bara Gröna Bilister som är vilse i batteridjungeln. VIB testar i senaste numret Ioniq, Leaf och E-Golf, samt anger att samtliga är försedda med lithium-ion polymer batterier. Såvitt jag vet gäller detta endast den förstnämnda. Att t.ex Nissan skulle välja en bättre och dyrare lösning är nog uteslutet.

#10
2018-05-08 12:01

Här kan man läsa vilken typ av batterikemi olika batteribilar använder.
http://batteryuniversity.com/learn/article/electric_vehicle_ev

#11
2018-05-08 20:48

Vänta bara, det kommer ske en snabb omställning
I Norge var 37,3% av alla sålda bilar elbilar i mars i år. Med Nissan Leaf som den mest sålda, 2172 st bara i mars.
I Sverige väntar väl hugade spekulanter in nya rabatten på 60.000kr
Tror att det snart kommer bli brist på elbilar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.