Bild
Nästa artikel
Nikola stämmer Tesla för snarlik design

Nikola stämmer Tesla för snarlik design

Nyheter

Tycker att lastbilarna Tesla semi och Nikola One bär alldeles för många likheter.

I november förra året offentliggjorde elbilstillverkaren Tesla sin första lastbil. Elon Musk, vd för Tesla lovordade då det strömlinjeformade utseendet:
– En diesellastibil ser ut som en ladudörr. Tesla Semi är designad som en pistolkula, sa han vid premiären.

Nu visar det sig att USA-baserade lastbilstillverkaren Nikola Motor Company tycker att Tesla Semi är för lik deras egna, bränslecellslastbil, Nikola One. Den visades upp som prototyp i december 2016, alltså flera månader föra Tesla hade premiär för sin lastbil. 
 

Tesla Semi.
Tesla Semi.

I den stämningsansökan som Nikola lämnat in till en domstol i Arizona skriver de att de kort före den publika premiären av Semi informerade Tesla att fordonet hade designelement som Nikola sökt och fått patent på. Nikola bad Tesla att återkomma, vilket de inte gjorde. Nikola säger sig ha fått beviljade patent på den omslutande vindrutan, förarhytten och den mittmonterade dörren bland annat. 

”Tesla Semi-designen är väsentligen lik Nikolas unika design, och Tesla kopierade Nikolas patent”, står det i stämningsansökan. Nikola menar att Teslas varumärkesintrång har kostat dem två miljarder dollar.

Nikola One.
Nikola One.

Varken Teslas eller Nikolas lastbilar rullar ute i trafik än. Nikola fick nyligen en beställning från öltillverkaren Anheuser-Busch om att leverera 800 vätgasdrivna lastbilar till deras flotta lagom till 2020. 

Båda företagen har tagit sina namn från uppfinnaren Nikola Tesla, som bidrog till den moderna tekniken med växelström. 

Diskutera: Tror du att Tesla kopierade lastbilsutseendet från Nikola?

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-05-08 08:36

Uppenbarligen är båda företagen ute och nosar upp andras ide´er. Centralt placerad förarplats fanns redan på dom första ledbussarna i trafik i Sverige. Alfa-Romeo ledade boggietrådbussar som Stockholms spårvägar inköpte 1950 till ett antal av tio.

#2
2018-05-08 11:56

Alldeles för lite likt. Möjligtvis vindrutan, men då kan väl de som äger Saabs designpatent kriga istället. Kia nosade ju också upp det här tänket med form och design på vindrutan.

#3
2018-05-09 02:32

Jag tycker de två ser klart olika ut, förutom viss likhet vad gäller vindrutan.

#4
2018-05-09 16:51

Fjomperier!
Så lika är de faktiskt inte.

#5
2020-02-11 10:38

Det finns onekligen grundläggande likheter, dörrarnas placering och panorama vindrutan som går runt hörnen och nästan ända fram till dörrem.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.