Nästa artikel
Nevs skjuter upp bilbygge i Trollhättan
Nyheter

Nevs skjuter upp bilbygge i Trollhättan

Publicerad 4 december 2019 (uppdaterad 4 december 2019)
Elbilen Sion från tyska Sono Motors försenas på grund av ekonomiska problem.
I april i år berättade Nevs att de fått uppdraget att bygga uppstartsföretaget Sono Motors första bil, eldrivna Sion med solpaneler, 25 mils räckvidd och godkänd för 750 kilos släpdragning.

Tongångarna i Trollhättan var glada, eftersom det innebar nyrekryteringar och att Saabs gamla bilfabrik på orten skulle dras igång på högvarv igen. Det var tänkt att första bilen skulle rulla av produktionsbandet under andra halvan av 2020 och att målet var att bygga 200 bilar per dag. Men nu verkar det som att det kommit grus i maskineriet.
 
Sono Motors skriver på sin hemsida att produktionen skjuts upp till september 2021. Orsaken är att de inte dragit jämt med investerare. Detta gör att de behöver pengar från annat håll.

I ett Youtubeklipp berättar de att de valt att ta allmänhetens hjälp istället via så kallad gräsrotsfinansiering, Crowdfunding. I videon säger bilföretaget att de fått in 10.000 reservationer för Sion och om 2.000 personer skulle välja att betala fullt ut för bilen skulle det innebära en möjlighet att gå vidare med produktion. Priset som tidigare kommunicerats är 25.500 euro, drygt 267.000 svenska kronor. 
 
Fredrik Fryklund, informationschef på Nevs, säger till Sveriges Radio att de planerade hundratals nyanställningarna i Trollhättan skjuts på framtiden. Sveriges Radio har också pratat med Jona Christians, vd på Sono Motors och han säger att det behövs 50 miljoner euro för att bilbygget ska bli av.  

Nevs planerar att starta serieproduktion av sina egna elbilar i Trollhättan någon gång under 2022. 

Diskutera: Tror du att det blir någon produktion av Sono Sion i Trollhättan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.