Bild
Nästa artikel
Det blir ingen svensk serieproduktion av Nevs nya elbil 9-3. Istället ska fabriken i Trollhättan rikta in sig på att producera underreden och prototyper.
Det blir ingen svensk serieproduktion av Nevs nya elbil 9-3. Istället ska fabriken i Trollhättan rikta in sig på att producera underreden och prototyper.

Nevs ska inte bygga bilar i Trollhättan

Nyheter

Nya besked om eldrivna 9-3 – ingen serieproduktion i Sverige.

För några dagar sedan berättade vi att elbilstillverkaren Nevs, som köpte upp resterna av Saab efter konkursen, har börjat producera eldrivna 9-3 i Kina och även övervägde Sverigetillverkning av bilen. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg skulle det även bli tal om serieproduktion av bilarna i Trollhättan, men detta stämmer inte.

I ett mail till redaktionen skriver Nevs kommunikationschef, Fredrik Fryklund:
”Det stämmer att det kommer att bli tillverkning i fabriken i Trollhättan 2018. Men det är inte serietillverkning av kompletta 9-3-bilar, som kan man tro efter att ha tagit del av uppgifterna i Bloomberg. Det handlar i första hand om tillverkning av underreden för 9-3, som sen transporteras till fabriken i Tianjin i Kina för sammansättning. Detta är något som kommer att innebära att sysselsättningen i Trollhättan ökar, så mycket att vi kommer att behöva ta in personal utifrån. Det kommer också att ske en viss tillverkning av prototypbilar i fabriken i Trollhättan, bilar som ska användas för tester och vidareutveckling mm. Men i det fallet är det inte fråga om serietillverkning.”

Enligt Fredrik Fryklund är det än så länge oklart hur många som behövs tas in externt. I nuläget jobbar cirka 225 anställda med produktion på fabriken i Trollhättan. 

Diskutera: Vad tycker du om att det inte kommer att serietillverkas Nevsbilar i Sverige?
 
Taggar: Nyheter, Saab

Kommentarer

#1
2017-12-12 11:30

Det känns som att det snart är slut där igen. Att skeppa halvfärdiga konstruktioner runt jorden låter inte vettigt.

#2
2017-12-12 14:05

Eftersom staten China - via statligt ägda bolag - är majoritetsägare i NEVS, är det inte troligt att man investerar i en dyr uppgradering av THN, när man just byggt: press-, kaross-, måleri och montering i Kina. Dessutom ett Tekniskt Center.

#3
2017-12-12 16:43

Det vore naiva att tro att det skulle produceras bilar i Sverige/Trollhättan då marknaden för bilarna är KINA!
Att f.d. SAAB Trollhättan producera någon del känns logiskt, det är säker gammal produktionsutrustning till SAAB 9.3 ... till nästa modell NEV x.x blir det säkert ingen produktion i Sverige ... dvs snart GAME OVER!

#5
2017-12-14 07:28

NEVS har inte investerat i THN - man utnyttjar befintliga verkstäder/ verktyg.
NEVS har inte "investerat" i personal - man använder konsulter och anställd personal - som lätt går att avskeda.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.