Nästa artikel
Nevs säkrar miljardavtal med taxijätte
Nyheter

Nevs säkrar miljardavtal med taxijätte

Publicerad 25 oktober 2017 (uppdaterad 26 oktober 2017)
Kinesisk motsvarighet till Uber pumpar in pengar.
DiDi Chuxing har gjort en första pengaöverföring till Nevs och idag signerade parterna sitt samarbetsavtal i Trollhättan under insyn av statsminister Stefan Löfven. Enligt Sveriges Radio ska DiDi på sikt investera 4 miljarder i Nevs. 
– Nu har vi en plattform och den rätta partnern för att kunna se till att vår vision blir verklighet. Därför är jag mycket glad åt att i dag kunna offentliggöra detta avtal, säger Stefan Tilk, vd och koncernchef på Nevs.

Tillsammans med det kinesiska taxiföretaget ska Nevs utveckla en elbil för framtida mobilitetslösningar med självkörande teknik och förlagan är InMotion-konceptet som Nevs visade upp på bilmässan i Shanghai i somras.

I ett första steg ska Nevs tillverka ett antal eldrivna 9-3 till DiDi. Bilen är baserad på sedanen Saab 9-3 och har än så länge endast visats upp som koncept. DiDi vill ha minst en miljon elbilar i taxiflottan år 2020 och har för avsikt att etablera sig i Europa.

När det gäller Europasatsningen säger Nevs att man kan bistå med produktion i fabriken i Trollhättan, men det är än så länge oklart om investeringen från taxiföretaget kommer att skapa fler arbetstillfällen i Sverige. I nuläget tillverkas inga bilar i Trollhättan, endast bildelar och det jobbar cirka 1.000 personer där. Nevs håller på att bygga en bilfabrik och ett forsknings- och utvecklingscenter i kinesiska staden Tianjin.

– I första skedet är fokus på att få igång produktionen i vår nya fabrik i Kina. Men på sikt ingår även produktion i Trollhättan i våra planer. Avtalet med DiDi är ett viktigt steg i den riktningen, säger Fredrik Fryklund, pressansvarig på Nevs.
 
Diskutera: Vad tycker du om samarbetet mellan DiDi och Nevs?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2017-10-25 18:25
Roy J

Till min förvåning lever Nevs fortfarande.
Och gamla 9-3 ser fortfarande tämligen modern ut.

#2 • 2017-10-25 18:45
saabnisse

Är inte 9-3 lite väl liten för att fungera som en bekväm taxi?
Men man kanske har lägre (!) krav i Kina.

#3 • Uppdaterat: 2017-10-25 20:02
Raphael

Bilarna ska ju tillverkas i Kina, inte Sverige. Det är bara delarna som görs i Trollhättan.

#4 • Uppdaterat: 2017-10-25 21:04
Världens vackraste man

Jag önskar NEVS lycka till. Hoppas allt går bra. Jag imponeras av NEVS förmåga att ständigt locka nya investerare trots att man inte har något att leverera.

#5 • 2017-10-25 21:47
Saabium

De enda som kunde kombinera snygga bilar med praktiskhet, var Saab. Så nu är jag vilse i bilvärlden. Jag hoppas på att man kan prenumerera på förarlösa bilar snart, så man slipper bry sig om egen bil något mer.

#6 • Uppdaterat: 2017-10-29 19:01
stonebreaker

Men på sikt ingår även produktion i Trollhättan ... verkar osannolikt, bara önskedrömmar!

#7 • 2017-10-25 21:40
milkylainen

Roy J: 9-3 åldras fantastiskt bra. Sen är det inte jättekonstigt att de lever. Det finns ett stort intresse i alla som ens hypar att leverera elbilar. Titta bara på pappersföretaget Northvolt. De lovar massa och vill ha investerare. Hur ska någon i deras kaliber ens tävla med de stora batterijättarna på allvar?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.