Nästa artikel
Nevs får göra bilar i Kina
Nyheter

Nevs får göra bilar i Kina

Publicerad 27 januari 2017 (uppdaterad 27 januari 2017)
Elektriska bilen från Nevs baseras på Saab 9-3 och byggs i Kina. Räckvidden ska vara 25-30 mil.
Trollhättanbaserade elbilsföretaget Nevs har fått klartecken från den kinesiska regeringen att börja tillverka bilar i Kina.
Den nya fabriken i Tianjin ska stå klar i slutet av detta år, därefter ska 200.000 bilar rulla ut från produktionslinan årligen. Första uppdraget blir att bygga 150.000 eldrivna fordon baserade på Saab 9-3 till Panda New Energy, som bedriver leasingverksamhet.  

– Jag är mycket tacksam för godkännandet av vår elbilsproduktionslicens som vi nu mottagit. Det är en väldigt viktig milstolpe för NEVS som är grundat på Saabs 70-åriga historia. Det innebär att vi nu kan ta nästa steg för att realisera vår långsiktiga vision - att forma mobilitet för en mer hållbar framtid, säger Nevs styrelseordförande Kai Johan Jiang i ett uttalande på biltillverkarens hemsida.

Fabriken i Trollhättan tillverkar just nu inga bilar, enligt Nevs presschef Ulrika Hultgren. Här bedrivs utvecklingsverksamhet och det görs bara enstaka prototyper och komponenter. Först när Nevs börjar producera bilar för en bredare marknad kan det bli tal om en större produktion i Sverige.
 
Diskutera: Tror du att Nevs kommer att flytta sin verksamhet från Trollhättan?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-01-27 12:41
Hackenbush

Trevliga nyheter, skall bli kul att se vad det blir av detta.

#2 • 2017-01-27 12:47
trasten

Heja heja!

#3 • 2017-01-27 12:47
Reverend Benny

Med tanke på att det säljs mer elbilar i Kina än det gör i övriga delar av världen, totalt sett, så har sannolikt Nevs en bra chans att lyckas.
Håller tummarna och att det även betyder arbetstillfällen i Trollhättan på sikt.

#4 • 2017-01-27 17:49
Optimus

Det klappar ett extra hjärta för fabriken på Stallbacka i Trollhättan, gratulerar till att de får gå igång i Kina. Kanske kanske kan det ge jobb på sikt här hemma. Dit är det vvisserligen en lång väg..

#5 • 2017-01-27 21:06
celef

Är gamla Saab 9-3 verkligen en bra grund för en modern elbil?

#6 • 2017-01-27 21:22
trasten

Saab 9-3 är en bra grund till allt!=)

#7 • 2017-01-27 21:52
saabnisse

Naturligtvis är inte en femton år gammal konstruktion det optimala att bygga på, men det är ju en bra grund att gå vidare med och strukturen är i många avseenden fortfarande konkurrenskraftig.
Säkert finns det många modernare alternativ, men dessa har ju inte Nevs tillgång till och då kör man ju på med vad man har.
Men det ska bli väldigt intressant att se om Nevs fortsatta utveckling kommer att ske i Sverige.

#8 • 2017-01-29 01:36
IngoS

Svårt att se en nystart för Saab som bilmärke utan rätten att bygga på Saabnamnet. Lika osannolikt att det blir tillverkning i Trollhättan igen annat än som mycket liten nischtillverkare. Nevs är i första hand ett teknikföretag med en ingenjörsstab lika stor som gamla Saab (!) som utvecklat en plattform för elbilar. De kunde jämföras med Steyr i Österrike (som utvecklar hela bilar, jo jag vet att de legotillverkar också), och Geelyägda Cevt i Göteborg. Man kan nog se biltillverkningen i Kina som ett skyltfönster för att sälja plattformen. 9-3an är föråldrad och det måste till mycket friskt kapital om man ska få fram en helt ny konkurrenskraftig SUV. Är det en bra plattform med bra batteriteknik bör den vara högst attraktiv för kinesisk bilindustri. Misstaget med Saab var att öda en massa resurser på insatser för att rädda märket utan att i stället satsa på att bli teknikföretag och legotillverkare som Nedcar blev i Born.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.