Nästa artikel
Mörka trafikmånaden – sämsta siffran på sex år
Nyheter

Mörka trafikmånaden – sämsta siffran på sex år

Publicerad 2024-06-17 11:55 (uppdaterad 2024-06-17 14:44)
Antalet personer som omkom i trafiken under maj månad är den värsta siffran på många år. Främst är det personer i personbilar som drabbats.

2030 ska antalet personer som omkommer i trafiken halveras. Samtidigt visar en genomgång att Sverige får allt svårare att klara av målen

Under maj månad miste 29 personer livet i trafiken, vilket är den värsta siffran sedan 2019. Dessutom skadades ytterligare 1 292 personer, visar data från Transportstyrelsen. Drygt hälften av de som miste livet satt i en personbil. Förklaringen till den höga dödssiffran uppges vara det varma vädret.

– Vi ser en liknande utveckling som den som var förra året, då antalet omkomna i trafiken också sköt i höjden i samband med det fina vädret under maj och juni, säger Staffan Berge, statistiker vid Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen uppger också att sommarmånaderna generellt sett är mer olycksdrabbade jämfört med resten av året på grund av att fler oskyddade trafikanter befinner sig ute i trafiken, men även då motorcyklister är ute på vägarna.

Om man samtidigt vill se en ljusning var siffran på antalet omkomna i trafiken mellan januari och april i år rekordlåg, 44 personer. Fram tills maj var siffran 73 personer. Den vanligaste olyckstypen är mötesolyckor och singelolyckor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2024-06-18 06:21 Så lägre hastigheter hjälper…
  • 2024-06-18 06:09 Tyvärr finns en del…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.