Nästa artikel
Milstolpe på gång i Europa: Suvar kan köra om småbilar
Nyheter

Milstolpe på gång i Europa: Suvar kan köra om småbilar

Publicerad 15 januari 2022
Små suv-modeller är på god väg att köra om småbilar som den populäraste bilklassen på den europeiska marknaden.

Bilar i småbilsklassen eller Golfklassen har länge varit Europas populäraste modeller. Storsäljarna brukar heta exempelvis Renault Clio eller Volkswagen Golf.

Men suvarna tar inte bara över bilförsäljningen i de större storleksklasserna. Även i de mindre segmenten ökar suv- och crossovermodellerna stort.

Mot slutet av 2021 var kompaktsuvarna på god väg att köra om småbilarna – gapet var bara 100 000 bilar fram till och med oktober, enligt nya siffror från analysfirman Jato Dynamics som Automotive News tagit del av.

Högre vinstmarginal

Försäljningen av bland andra Peugeot 2008 har ökat rejält på sistone och det har drivit upp den totala suv-andelen – en bilklass som även prioriteras högre än vanliga småbilar av tillverkarna under komponentbristen på grund av de högre vinstmarginalerna. Snittpriset för en såld småbil låg förra året på 20 699 euro jämfört med 26 366 euro för små suvar.

De allra flesta nya småsuvar som registrerades i Europa förra året var bensin- eller dieseldrivna (86 procent). Bara fem procent var eldrivna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (29)

  • 16 januari 2022 AL, jag har inte sett…
  • 16 januari 2022 Pi, jag tror inte de har…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.