Nästa artikel
Mercedes smiter återigen före Tesla med självkörning
Nyheter

Mercedes smiter återigen före Tesla med självkörning

Publicerad 2023-02-06 06:35
Mercedes har fått grönt ljus för att använda självkörande system på nivå 3 även i USA.

Teslachefen Elon Musk har flera gånger gjort uttalanden om hur långt fram Tesla ligger i utvecklingen mot självkörande bilar. Enligt honom kommer ingen annan i närheten.

– Vi vet inte ens hur man är tvåa. Jag tror inte du kan se andraplatsen ens med teleskop och jag tror inte det är någon av biltillverkarna, sa Elon Musk nyligen i samband med att kvartalsresultatet presenterades.

Men när det gäller självkörande bilar på det som kallas ”nivå 3” har redan Honda smitit före Tesla på den japanska marknaden, och i Tyskland är det Mercedes som tagit på sig ledartröjan.

Systemet aktiveras med en knapp på ratten och använder bland annat en lidar för att hålla koll på omgivningen – en teknik som Teslachefen Elon Musk inte tror på.

Nu sker samma sak även på Teslas hemmamarknad. I delstaten Nevada får Mercedes S-klass och EQS nu köras autonomt på nivå 3. Det innebär att bilen kan ta över körningen under vissa förhållanden, exempelvis bilkö, men att föraren måste vara beredd att ta över om bilen varnar.

Skillnaden mot nivå 2, som Teslas bilar och många andra liknande system uppfyller, är att föraren behöver hålla koll på trafiken även när systemet är aktivt. Mercedes system får dock bara användas i hastigheter på upp till drygt 65 km/tim och tillverkaren beskriver därmed systemet som en avancerad kökörningsassistent.

Även om Teslas system kan användas under fler förhållanden är det alltså än så länge inte godkänt på nivå 3.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.