Nästa artikel
Mercedes GLB – rapport från provkörningen
Direktrapport

Mercedes GLB – rapport från provkörningen

Publicerad 27 november 2019
Anders Helgesson från Vi Bilägares redaktion tog sig en provtur i Mercedes nya suv GLB. Här är första intrycken.
Hej Anders! Det var ett tag sedan du var ute på fältet. Vad händer?
– Hej Maria! Det som händer är Mercedes GLB och det händer i Spanien. Precis som bokstavskombinationen säger är bilen storleksmässigt placerad mellan den mindre GLA och något större GLC. På tal om GLA så verkar det som Mercedes planerar att visa den nya versionen i början av december.
  
Okej, vad är så speciellt med Mercedes GLB då?
– Precis som många andra suvar i runt ”460 centimeterklassen” finns GLB med en extra sätesrad och blir med det sjusitsig. Men sen är det – med risk för att göra utvecklingsteamet i Stuttgart på dåligt humör – inget speciellt GLB. Mercedes har tagit sin i grunden framhjulsdrivna plattform från A-/B-klass Tillsatt extra markfrigång och fyrhjulsdrift för den som så önskar. Inredningen är ett arv rakt av från B-klass. Sen ser den väl rätt så tuff och robust ut med sin kantiga kaross? 
 
Ja men det tycker jag, det är lite som Mercedes GLK har fått en efterträdare.
– Javisst är det lite GLK över linjerna? Mercedes är piggare på att påtala likheten med terrängatleten G-klass. I vilket fall; diesel- och bensinmotorer finns i effektspannet från 116 hästkrafter i GLB 180 till 306 hästkrafter i GLB 35 AMG. De mindre motorerna finns enbart med framhjulsdrift. Om det blir ännu motorstarkare versioner av GLB vill inte Mercedes avslöja, men en av våra skråkollegor konstaterade att det fanns gott om utrymme för en extra omgång avgasrör om ”marknaden skulle kräva det”. Att det kommer en laddhybrid inom en inte avlägsen framtid är ingen våldsam gissning.
 
Hur är den att köra då?
– Avspänt lik B-klass. Runt de krokigaste svängarna blir den något högre tyngdpunkten märkbar men i stort sett är körupplevelsen identisk. Men sittställningen kan upplevas väl hög.
 
Ska vi prata mer om GLB i denna veckas podd?
– Det låter som en plan!

Diskutera: Vad tycker du om Mercedes GLB?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.