Nästa artikel
Mercedes: Elbilar kommer fortsätta vara dyrare än bensinbilar
Nyheter

Mercedes: Elbilar kommer fortsätta vara dyrare än bensinbilar

Publicerad 19 april 2022
Det dröjer länge innan elbilar sjunker i pris så pass mycket att de kostar lika mycket som bensin- och dieselbilar att köpa, enligt Mercedes utvecklingschef.

Det finns många gissningar kring när elbilar kommer kosta lika mycket som bensin- och dieselbilar. Batteripriserna har länge förväntats sjunka framöver och det gör elbilarna billigare.

Men den senaste tiden har priset för flera viktiga råvaror skenat, och det påverkar förstås tillverkningskostnaden. Enligt Mercedes utvecklingschef Markus Schäfer dröjer det länge innan elbilar är billigare än vanliga förbränningsbilar.

– Att komma ned till ett batteripris på 50 dollar per kilowattimme, vilket skulle leda till ett pris som för en förbränningsbil, skulle jag säga ligger väldigt långt bort. Jag ser inte det alls med den batterikemi vi har i dag, säger han i en intervju med Road & Track.

”Jag ser inte det alls med den batterikemi vi har i dag”

Den batteriteknik som behövs för att pressa ned kostnaderna existerar antingen i utvecklingslabb eller inte alls, enligt Markus Schäfer. Först måste biltillverkarna välja en passande teknik och sedan ska den testas och utvärderas under lång tid.

När efterfrågan på sällsynta råmaterial ökar skruvas också priserna upp.

– Jag skulle säga att vi kommer ha motvind på råmaterialsidan under ganska lång tid.

Även om inköpspriset kan fortsätta vara högre för en elbil än en förbränningsbil kan dock elbilen vara billigare att äga på lång sikt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 20 april 2022 Elbil_Vw - du spekulerar i…
  • 20 april 2022 Pi skrev: Har köpe-priserna …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.