Nästa artikel
Mercedes-Benz blir nästa bilmärke att lämna Ryssland
Nyheter

Mercedes-Benz blir nästa bilmärke att lämna Ryssland

Publicerad 27 oktober 2022
Mercedes öppnade en ny fabriksanläggning i närheten av Moskva i april 2019. President Vladimir Putin närvarade under invigningen.
Följer Renault och Nissan – säljer verksamheten till ryskt bolag.

Mercedes-Benz drar sig tillbaka från den ryska marknaden. Det meddelade företagets finanschef Harald Wilhelm i samband med en kvartalsrapport på onsdagen, skriver Reuters.

Aktierna i Mercedes-Benz ryska dotterbolag kommer att säljas till den ryska bilhandlarkedjan Avtodom.

Mercedes blir därmed det senaste i raden av västerländska biltillverkare som lämnar Ryssland efter landets invasion av Ukraina i februari.

Nissan meddelade tidigare i oktober att de säljer sina ryska tillgångar för en euro – en affär som ska ha inneburit en förlust på 7,5 miljarder kronor. Renault sålde i våras sin majoritetsandel i ryska Avtovaz för en rubel – motsvarande 20 öre.

Enligt Harald Wilhelm kommer dock inte affären innebära några större förluster för Mercedes.

Ryssland har varit en viktig marknad för Mercedes. Våren 2019 invigde företaget en ny fabrik i Moskvaregionen, som bland annat producerade sedanen E-klass.

– Ryssland var en lukrativ marknad för lyxbilstillverkare som Mercedes före kriget, med bilar som G-Wagen och S-klass som var mycket populära bland landets elit, säger den brittiska motorjournalisten James Baggott till BBC.

– Kanske hoppades Mercedes på en snabb lösning på kriget, och nu när det verkar osannolikt har företaget äntligen tagit beslutet att lämna landet för gott, fortsätter han.

Natalia Koroleva, vd för Mercedes-Benz i Ryssland, säger i ett uttalande att huvudprioriteringarna i affären var att uppfylla förpliktelser gentemot ryska kunder och bevara arbetstillfällen i Ryssland.

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 27 oktober 2022 Det svider nog ändå i…
  • 27 oktober 2022 Rätt beslut, synd att det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.