Nästa artikel
Mazda visar elsportbil med mittmonterad wankelmotor
Nyheter

Mazda visar elsportbil med mittmonterad wankelmotor

Publicerad 25 oktober 2023 (uppdaterad 25 oktober 2023)
Mazdas nya konceptbil med wankelmotor får betydligt mer effekt än dagens MX-5 – men blir också betydligt tyngre.

En klar majoritet av alla nya elbilar som visas upp är suvar eller andra ”högbyggda” bilar. Men det börjar dyka upp fler och fler eldrivna nischfordon i exempelvis sportbilsklassen.

Mazda visar nu upp en konceptbil som kallas Iconic SP och som kan bli en ersättare till dagens MX-5. Men helt eldriven blir den inte – förmodligen för att Mazda tycker batteripaketet hade blivit för tungt.

I stället har Mazda satsat på samma typ av drivlina som i nylanserade MX-30 R-EV, det vill säga ett batteripaket på 17,8 kWh i kombination med en wankelmotor. Den kan drivas av bensin, men i teorin även av vätgas eller e-bränsle, och är mittmonterad för bättre viktfördelning.

Paddlarna bakom ratten bestämmer bromskraftåtervinningen. Pekskärmen är minimal jämfört med i många andra nya bilar.

De exakta specifikationerna är inte officiella, men effekten uppges till 370 hk vilket i så fall är betydligt mer än dagens bensindrivna MX-5.

Mazda har annars gjort en stor sak av att behålla den relativt låga effekten i MX-5 genom tiderna men den nya konceptbilen bryter alltså med den traditionen – kanske för att konceptbilen snarare ska vara en modern version av wankelmodellerna RX-7 och RX-8 än MX-5.

Tjänstevikten ligger på 1 450 kilo vilket visserligen är 350 kilo mer än i MX-5, men å andra sidan blir alltså effekten högre och vikten är ändå lägre än för många andra sportbilar.

Om den nya sportbilen sätts i produktion är oklart.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 26 oktober 2023 Kan bli en lika stor…
  • 26 oktober 2023 Låter som en förhållandevis…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.