Bild
Nästa artikel
Nyheter

Många rädda för mörkerkörning

Publicerad 17 mars 2017 (uppdaterad 17 mars 2017)
81 procent av de tillfrågade i en undersökning säger att de är rädda när de kör i mörker. Olyckor med fotgängare är det största orosmomentet.
Undersökningen är utförd på beställning av Ford, i samband med lanseringen av deras nya fotgängaravkänning, och utförd av Europakommissionens trafikforskningsavdelning European Road Safety Observatory. Drygt 5 000 personer har tillfrågats i Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien.

Enligt European Road Safety Observatory sker dubbelt så många dödsolyckor med fotgängare när det är mörkt. I undersökningen svarade hälften av de tillfrågade att de känner sig stressade av att köra i mörker och en tredjedel oroade sig för att bli inblandade i en olycka.

– Vi vet att många förare tycker det är obehagligt att sätta sig bakom ratten då mörkret gjort sitt intrång. De oroar sig över oaktsamma fotgängare, ofta med fokus på sina mobiltelefoner, som kliver ut i gatan utan att se sig för, säger Gregor Allexi, ingenjör på Ford.

Diskutera: Är fotgängare för dåliga på att synas i trafiken?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2017-03-17 10:44
Stefan Eriksson

Absolut! Det ska inte bara vara fordonsförare som har ett stort ansvar i trafiken, det ska vara lag på väl synliga reflexer för fotgängare med höga böter för dem som slarvar-tyvärr har vi ju inga poliser som kan se till att en sådan lag efterföljs. Det är otroligt hur dåligt en fotgängare syns i mörka kläder-som de flesta har höst & vinter i mörker och med obefintlig eller dålig gatubelysning.

#2 • 2017-03-17 11:02
Mattse

Som man frågar får man svar. Om ett företag ska lansera ett system för fotgängaravkänning så lär frågorna vara vinklade på så sätt att utfallet blir positivt för företaget. Annat vore gravt tjänstefel. Jag tror knappast 8/10 normala bilförare i Sverige känner sig rädda för mörkerkörning. Extra uppmärksamma kanske, men knappast rädda.

#3 • 2017-03-17 11:14
Hackenbush

Nä, rädd är jag inte men jag tänker på att närsomhelst kan en självmordskandidat i form av gående eller cyklist dyka upp utan lampor eller reflexer och förstås helt mörkklädda men vad kan jag som bilist göra för att förhindra det?

#4 • 2017-03-17 11:29
systembolaget

som svar på frågan, alldeles för många fotgängare syns inte alls i trafiken ( svartklädda och inga reflexer).

#5 • 2017-03-17 11:57
40-talisten

Tycker inte om att mörkerköra, men det beror mest på mötande strålkastare vid landsvägskörning. Jo, jag vet att mycket beror på sämre mörkerseende pga av ålder. Så jag anpassar min bilkörning efter detta. Men rädd känner jag mig inte...

#6 • Uppdaterat: 2017-03-17 12:00
adzam

Dom flesta fotgängare tror att dom är självlysande å odödliga...

#7 • 2017-03-17 12:57

Det som Ford håller på med (pedestrian detection) har så vitt jag vet inget med värmeavkänning att göra utan det handlar om att läsa av former och autobromsa vid behov. Eget eller annat ljus måste först belysa fotgängarna. Ett värmeavkännande system måste väl vara bättre just när det är mörkt kan man tycka.

#8 • 2017-03-17 14:41
EnannanRobban

DEt blir många mil per år och då även många mörkermil så bra belysning är A&O för att jag skall känna mig bekväm, men åt dårskap som svartklädda mobilzombies till fors eller på cykel är det svårt att värja sig mot, även om min bil också ser fotgängare och cyklister och bromsar om inte jag gör det.
Jag är väldigt tydlig mot folk i trafiken som går utan att synas mot ett övergångsställe att jag inte gärna stannar. Skall vi samarbeta så skall vi SAMARBETA!

#9 • 2017-03-17 16:11
Bilräven

Svar; Ja! Dessutom går de ofta på fel sida av vägen - med ryggen mot trafiken - dj.. självmordspiloter utan ansvar för bilföraren.

#a • 2017-03-17 18:41
EnannanRobban

Badman, om jag skulle stanna och informera alla gångare eller cyklister som är utan ljus eller reflexer så skulle jag fortfarande inte kommit till jobbet i år...
Utbildning? Föräldrar kanske, eller varför inte självbevarelsedrift, fast ibland undrar jag om Darwin inte var något på spåret...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.