Nästa artikel
Magellan sviker svenska kunder
Nyheter

Magellan sviker svenska kunder

Publicerad 16 juli 2009 (uppdaterad 22 oktober 2014)
Tomas Alsbro fick förrförra julen en gps i julklapp. När han nu ville förnya kartan fick han reda på att tillverkaren lämnat europamarknaden - och slutat med uppdateringar.
- Det var ingen dålig julklapp direkt, säger Tomas Alsbro när han tänker tillbaka på julfirandet 2007.

Från hustru och barn fick han en särskilt fin julklapp, ett hårt paket som innehöll en gps-apparat från Magellan. Familjen valde denna modell eftersom den kunde användas i bilen och fram mot sommaren också på sjön och i skogen. Det passade Tomas, därför slog familjen på stort och köpte julklappen för närmare 4 000 kronor.

"Julklappen blev värdelös"
Till en början var Tomas Alsbro nöjd med sin Crossover Roadmate 2500. Men så småningom började apparaten strula, bland annat stängdes den av precis när Tomas lagt in sina resrutter.

Men problemen blev värre, gps:en började låsa sig och tvingade Tomas att starta om, börja om med grundinställningar och hoppas på att den inte låste sig igen. Dessutom upptäckte han att kartan var gammal - rondeller saknades och en 15 år gammal väg, som han ofta åkte på, fanns inte med.

Därför vände sig Tomas Alsbro i slutet av juni till Magellans svenska distributör, Gear, för att uppdatera programvaran och köpa en ny karta. Tre dagar senare fick han svar via e-post:

"Vi måste tyvärr meddela att Magellan bestämt sig för att sluta marknadsföra bilnavigation i Europa", ett svar som innebar att uppdateringar inte längre gick att få tag på.

- Jag blir så förbannad. I princip betyder det att produkten är värdelös, säger Tomas Alsbro.

Magellan övergav Sverige
I själva verket hade Magellan lämnat europamarknaden redan i februari.

- Vi blev tagna på sängen. "Sorry grabbar, nu är det slut", säger Gears vd, Björn Ågårdh, om beskedet de fick från Magellan.

Björn Ågårdh säger att Magellan är en av många tillverkare som lämnat gps-marknaden. Lönsamheten är för dålig.

- Det blev ett "chicken race". För tre år sen kostade en gps 13 000, medan du i dag kan köpa en för 795 spänn, konstaterar Björn Ågårdh.

Onoff fortsätter sälja Magellan
När Gear fick beskedet från Magellan kontaktade de alla återförsäljare. Många lyssnade och slutade sälja Magellans produkter - men inte alla.

Elektronikjätten Onoff erbjuder fortfarande en gps från Magellan på sin webbplats, utan att informera om att kartor och programvara inte går att uppdatera. "Navigator till sommarpris", heter det i en annons. Vi Bilägare ringde upp företagets kundtjänst och frågade om modellen kan rekommenderas.

- Ja, det tycker jag, i alla fall för det priset. Dessutom är det Europakarta i den, svarar en operatör på kundtjänsten.
 
Vi Bilägare: Och kartan går att uppdatera?
- Kartan kan du uppdatera, ja. Då går du in på Magellans sajt, säger den hjälpsamma operatören.

När Tomas Alsbro får höra att Magellans produkter fortfarande säljs blir han upprörd.

- Det kan inte betraktas på något annat sätt än bedrägeri, säger han.

Garanti och support - men inga uppdateringar
Distributören Gear försäkrar att företaget kommer att fullfölja sitt garantiansvar och fortsätta ge support. När Vi Bilägare ringer upp säger man sig erbjuda missnöjda kunder den senaste gps-modellen från Magellan till ett rabatterat pris.

Företagets vd Björn Ågårdh tycker att lösningen är bra för kunden eftersom en mer aktuell karta ingår. Han säger att kartorna inte förändras så mycket från år till år, därför är den nya apparaten användbar.

Vi Bilägare: Men sen är det slut med uppdateringar?
- Ja, sen är det slut, svarar Björn Ågårdh.

Vi Bilägare har sökt representanter från Onoff, utan resultat.

Vad tycker du om Magellans sorti från Sverige? Har du blivit drabbad? Kommentera!
GPS-test

I det senaste numret av Vi Bilägare, nummer 10, testar vi fyra gps-mottagare.

När tidningen gick i tryck hade vi inte informationen om att Magellan inte längre erbjuder uppdateringar eller nya kartor.

Vi Bilägare vill därför att detta ska tas i beaktande vid köp av bilnavigator.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-07-16 15:49
Sune (ej verifierad)

Vicken bluff - tack för varningen. Kanske lika bra att bojkotta OnOff på alla produkter!?

#2 • Uppdaterat: 2009-07-16 15:53
Putte Grodlår (ej verifierad)

Bakom Magellan står franska Sagem. Min TV-box är Sagem, tror ni den funkar? Nä! Kan man få service ? Nä. Litar jag på fransmän? Nä! Vad gäller OnOff så är väl deras kundservice väl känd! Nej köp era prylar hos välrenomerade företag inte "månglare i köplador på leråkrar", och se upp med fransosen!

#3 • Uppdaterat: 2009-07-16 16:01
Håkan (ej verifierad)

Jag skule ändå aldrig köpa en dyr uppdatering, tala om att köpa grisen i säcken. Man har ju inte en aning om vad uppdateringen innehåller, kanske är det en enda rondell som är ny nere i Spanien någonstans. De mil nya vägar som byggs i Sverige varje år är lätt räknade, och råkar man komma in på en ny stump någonstans så är man ju snart ute på den gamla vägen igen och GPS:en leder dig rätt ändå

#4 • Uppdaterat: 2009-07-16 16:01
Lägerleffe (ej verifierad)

Som Arnes PappersKalsånger alltså. Sjung, skit och släng.

#5 • Uppdaterat: 2009-07-16 17:04
Tobbe (ej verifierad)

Skönt att man har Tomtom istället för Magellan. Har aldrig tyckt om Magellans produkter och de står ju som sagt även för Sagem, vilket ärligt talat är en riktigt usel digitalbox, Har gjort av med 5 st nu som bara ger sig och desamma för mina kompisar.

#6 • Uppdaterat: 2009-07-16 18:48
lars-erik.e (ej verifierad)

Franskt skit som vanligt

#7 • Uppdaterat: 2009-07-16 19:27
Roy (ej verifierad)

Hallå! Allt franskt är väl inte skit? En gång i tiden gjorde du en utmärkt skivspelare (ERA), Citroën är väl inte så dålig. (Deras fjädringssystem som sades ligga 20 år före konkurrenterna när det kom, låg efter 20 år fortfarande 20 år före...)Peugeot-/Citroën-dieseln gör ett bra jobb hos många andra biltillverkare. Franska ostar och viner är väl inte så tokiga heller...
Men Magellan bär sig riktigt svinigt åt!

#8 • Uppdaterat: 2009-07-16 21:30
clio (ej verifierad)

köp inte franskt då! vem tvingar er! vi vill inte heller håll er till era tyska och svenska skräp istället. så blir det bra vem bry sig om sura svenskar

#9 • Uppdaterat: 2009-07-16 21:36
clio (ej verifierad)

köp inte franskt då! vem tvingar er! vi vill inte heller håll er till era tyska och svenska skräp istället. så blir det bra vem bry sig om sura svenskar grodlår är ju rasistiskt följer ju inte reglerna hät iaf. verkar det är frit fram här, vad blir nästa spaghetti kanske.

#a • Uppdaterat: 2009-07-16 21:54
clio (ej verifierad)

ja just det kom på att ändra namnet lite clio gris kanske passar bra.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.