Bild
Nästa artikel
Nyheter

Lotus bildar familj med Volvo?

Publicerad 22 februari 2017
Volvos huvudägare Geely sägs vara intresserade av att köpa loss sportbilstillverkaren.
Franska PSA Group (Peugeot/Citroën/DS) är inte bara köpsugna på Opel utan är nära att bli majoritetsägare av malaysiska Proton. Med köpet skulle PSA stärka sin närvaro i Sydostasien och frihandelsområdet Asean. Företaget säger sig vara redo att investera i en ny fabrik strax utanför Kuala Lumpur.

Volvos huvudägare, Geely Automobile, är också intresserade av Proton, men rykten gör gällande att Geely främst är intresserade av sportbilstillverkaren Lotus som ägs av Proton sedan 1996.

Flera analytiker bedömer att PSA kommer att köpa Proton men bryter ut Lotus ur affären som istället säljs till kinesiska Geely. I så fall hamnar Volvo och Lotus i samma bilkoncern.

Diskutera: Vad tror du att ett Geely-ägt Lotus skulle mynna ut i?

Kommentarer

#1 • 2017-02-22 11:00
saabnisse

Att Toyotas motorer kommer att ersättas.

#2 • 2017-02-22 12:19
Mattse

Att nästa generation av Lotus Elise kommer att väga 1900 kg om de ska anamma Volvos säkerhetsfilosofi.

#3 • 2017-02-22 14:10
lillstefan nr.2

Svårt att säga, men Lotus lär väl ha liknande modeller framöver, dvs Elise, Evige och Evora. Känns som om de är för olika andra bilar i koncernen för att de skulle dela bottenplatta. Men som saabnisse påpekar lär Toyotas motorer försvinna, finns en hel del annat att välja bland.

Det som kanske skulle vara bra är att Lotus skulle kunna få tillgång till moderniteter snabbare, det tog ju ett bra tag innan Elise fick antisladdsystem, och infortaimentaystem finns det ju en del i huset.

Trots allt, jag tror att det kan bli bra, har aldrig haft en Lotus men kommer nog att skaffa en så småningom. Lotus har mer eller mindre varit nedläggningshotat, känns trots allt tryggt med en stor koncern som ägare.

#4 • 2017-02-22 18:47
wacom59

Spännande! Kanske vi får se en ny variant på super familjebilen från 90 talet, Lotus Omega! En Lotus S90 med >400hk kanske! Det vore väl mys.......

#5 • Uppdaterat: 2017-02-23 00:11
IngoS

Lyckas Geely med ännu en Fågel Fenixmanöver? Man var ju litet undrande när de köpte Manganese Bronze, men de var tydligen ute efter det starka varumärket, och har investerat stort i en snygg elektrisk klassisk Londoncab, med på papperet lång räckvidd. Exakt vad marknaden behöver! Kan bli en succé. Undrar om det blir någon elektrisk Volvoteknik i den f ö? Satsar tydligen på klassiska varumärken. Ska det bli en eldriven Lotussportvagn? Tror kineserna gör en jätteoffensiv med eldrivet med sin starka subventionerade hemmamarknad. Hamnar rätt långt från Lotus kärna i så fall.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.