Nästa artikel
Lista: Här är elbilarna som laddar snabbast
Nyheter

Lista: Här är elbilarna som laddar snabbast

Publicerad 14 juni 2023 (uppdaterad 14 juni 2023)
Tesla får en knäpp på näsan av den amerikanska uppstickaren Lucid Air.

Räckvidd är en av de viktigaste variablerna när det kommer till elbilar. Hur långt en bil kan köras mellan laddningarna är en av de frågor som bilförsäljare oftast får svara på.

Men många skulle hävda att laddhastighet är en minst lika viktig siffra, förutsatt att räckvidden är över en viss nivå. Det är bilens förmåga att suga i sig ström som avgör hur långt varje laddstopp måste vara, och därmed hur lång tid resan tar.

Tabellen nedan visar de bästa elbilarna som säljs i USA just nu vad gäller laddhastighet. Siffrorna kommer från en färsk rapport från konsultbolaget P3 Group, som genomfört årliga tester på ämnet sedan 2019.

Det är den amerikanska uppstickaren Lucid som toppar årets lista. Deras modell Air Grand Touring lyckas addera hela 335 kilometers räckvidd efter 20 minuters laddning, vilket gör den något bättre än tvåan Tesla Model S Plaid.

Kia EV6, som likt Lucid har 800 volts batterispänning, hamnar på tredje plats totalt sett. Men under ett 10 minuter långt laddstopp är den snabbare än både Lucid och Tesla.

Tabellen visar hur mycket räckvidd som har adderats efter 10 respektive 20 minuter. Det innebär att bilarnas förbrukning också påverkar hur högt de hamnar på listan. Mätt i kilowattimmar hade resultatet blivit ett annat. Porsche Taycan hade den högsta genomsnittliga laddeffekten i testet, men halkar på grund av sin relativt höga förbrukning trots det ned till sjätte plats.

Beräkningarna har utförts utifrån bilarnas respektive förbrukningssiffror från amerikanska EPA, vilken generellt är tuffare än den europeiska mätmetoden WLTP.

P3 Group genomförde testerna vid en snabbladdare i Kalifornien med en maximal laddeffekt på 350 kW. Det gäller dock inte de tre Teslamodellerna på listan, eftersom dessa på den amerikanska marknaden inte har CCS-kontakt. Dessa laddades därmed vid en Supercharger V3-station, som levererar upp till 250 kW per bil. Mätningarna utfördes mellan 10 och 80 procents laddstatus.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 23 juni 2023 EnannanRobban skrev: MC,…
  • 23 juni 2023 MC, alla gör sina val, men…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.