Nästa artikel
Lexus regerar fortfarande
Nyheter

Lexus regerar fortfarande

Publicerad 19 maj 2015 (uppdaterad 2 juni 2015)
Lexus igen, för fjärde året i rad, och tredubbelt japanskt i topp. De japanska märkena behåller greppet hos svenska bilkunder. Fokusering på kundnöjdhet, i alla dess plan, är en marknadsstrategi som ger resultat.
Vi Bilägares bilkonsumentundersökning AutoIndex har genomförts för 14:e gången i ordningen. 16 881 svenskar har deltagit i undersökningen som genomfördes januari–mars i år. 26 märken finns representerade. Materialet omfattar privata bilägare med upp till sju år gamla bilar i årsmodellintervallet 2008–2014.  
 
Lexus toppar precis som i fjol alla delenkäter i suverän stil. Övriga mycket nöjda bilägare som kör japanskt äger Subaru, Honda och Toyota. 
 
Bland Lexus premiumkonkurrenter är det Audi som tagit det största klivet framåt även om det inte märks i rankingen. Audi noterar förbättringar med ökad kundnöjdhet för produkterna, återförsäljarna och verkstäderna. Det har också resulterat i en förbättrad kundlojalitet.
 
En intressant jämförelse går att göra med konkurrenternas säljorganisationer där Lexus, BMW, Mercedes och Volvo inte lyckats förbättra sina betyg. Här är det endast Audi som visar plusresultat.
 
Bland de märken som finns på den nedre halvan av rankinglistan har Opel under de senaste åren gjort den största framryckningen. Framför allt är det kundnöjdheten från ägare med yngre årsmodeller som lyft Opel, och det är en positiv trend, eftersom en äldre årsmodell skalas av vid varje nytt AutoIndex som presenteras. 
 
Renault, Nissan och Ford
har gått mest framåt i årets undersökning. Precis som i fallet med Opel är det också här ägarna med yngre årsmodeller som har sett till att det blivit plusresultat. Förlorare med minusresultat är sydkoreanska Hyundai som totalt sett inte förbättrat betygen. Mitsubishi och Citroën är också märken som har tappat mark.
 
Nykomling i årets AutoIndex är lågprismärket Dacia. Bilarna som tillverkas i Rumänien och i Marocko har nått allt fler svenska kunder som nu också fått tillfälle att för första gången tycka till om sitt bilinnehav.

Hela listan finns att läsa i Vi Bilägare nummer 8, som finns att köpa i butik den 26 maj.

Diskutera: Vad tycker du om listan?
Autoindex 2015

1. Lexus 897
2. Subaru 867
3. Honda 864
4. BMW 862
5. Toyota 855
6.  Volvo 854
7.  Audi  852
8. Mercedes 844
9. Mazda 844
10. Mini  843
 
Rankingen visar hur nöjda bilägarna är i förhållande till varandra. 500 poäng är ett medelnöjdvärde och som synes är bilägarna i genomsnitt inte missnöjda med bilägandet i stort, men det skiljer en del i poäng mellan mest och minst nöjd.
 
Hela listan publiceras i Vi Bilägare nr 8

Ämnen i artikeln

#1 • Uppdaterat: 2015-05-19 09:31
muskorv

Är det en slump att pallplatserna innehas av märken med relativt blygsam försäljning i Sverige?

#2 • Uppdaterat: 2015-05-19 10:38
Swemba

Att man är nöjd med sin bil innebär att bilen lever upp till, eller överträffar förväntningarna.
Ju mer udda märken desto fler entusiaster och aktivare val från köparna. Denna grupp människor är så klart ofta mer nöjda med sitt val än de som inte själva valt märke och dessutom begränsats av pristak m.m, vilket ofta är fallet för tjänstebilsförare.

#3 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Kan tänka mig att Morgan, RR och Bentley skulle hamna högt upp om de varit med i undersökningen då den gynnar de modeller som säljer dåligt i Sverige.

#4 • Uppdaterat: 2015-05-19 12:36
Hackenbush

Autoindex haltar på för många punkter för att vara en trovärdig undersökning.

#5 • Uppdaterat: 2015-05-19 12:45
hultarn

Mest sålda Lexus ligger på plats 100, det är inget stort underlag precis...

Men, visst är deras sätt att vårda kunder föredömligt, och värt att fundera på för de andra firmorna.

#6 • Uppdaterat: 2015-05-19 14:03
PREVIA

Andra bilmärken har även många nöjda ägare till sina bilar som Poperor med sin VW och skriver så här i VB.
"Poperor 2015-05-14 19:59
Har en 2010 Tiguan med tsi motorn. Är inne på min tredje kamkedja. Första gången hade bilen inte gått 4000 mil, nu i vintras med ca 6900 mil var det dags igen. Motorlampan tänds, läser av felkoderna, samma som sist. Volkswagen konstaterar att kedjan är sträckt igen.
Detta är såklart inte bra, men vw har dock skött sig alldeles utmärkt. De har utan någon som helst kostnad bytt kedjorna. Enligt uppgift så är det ett antal uppdateringar vid senaste bytet. Både kedja, sträckare och ventilkåpa ska vara uppdaterade. De påstår själva att de nu kommit tillrätta med problemen. Återstår att se såklart. Kan tillägga att jag servat enligt bok, är en förutsättning för goodwill."
Det är förväntningarna man har på sin bil som styr hur nöjd man är med bilen, Properor som exempel är mycket nöjd med hur VW skött utbytet av kamkedjorna på sin bil nu när han har sin tredje kedja monterad utan kostnad.
Många andra bilmärkens bilägare kanske inte alls fått byta ut kamkedjan någon gång på sin bil utan får åka omkring med samma gamla kedja under hela bilens livslängd och inte fått känna på generalagentens serviceansvar.
http://www.vibilagare.se/nyheter/vill-att-vw-aterkallar?sort_bef_combine=created%20DESC&sort_order=DESC&sort_by=created&page=1

#7 • Uppdaterat: 2015-05-19 14:32
PREVIA

JD-Power är förvånade att för första gången på 15 år så sjunker bilars tillförlitlighet som helhet, alltså sjunker kvalitén jämfört med tidigare års undersökningar.
http://www.thecarconnection.com/news/1090329_j-d-power-vehicle-dependability-drops-for-the-first-time-in-over-15-years
Toyotas Lexusmodeller ligger bra till i USA trotts blygsam försäljning av deras bilar i Sverige.

#8 • Uppdaterat: 2015-05-19 15:42
Swemba

Man ska komma ihåg att "medelnöjdvärdet" är 500. Då ligger samtliga märken på topp-10-listan väldigt bra till. Lite som att tjafsa om hundradelar i en klassisk 1-5-betygsskala där alla fått femmor ...

#9 • Uppdaterat: 2015-05-19 15:49
Swemba

Och som jag påpekat flertalet gånger tidigare så är "NÖJD"något subjektivt och inte ett jämförbart mätvärde. Det enda "Nöjd" kan ställas emot är sin motsats "Missnöjd". Vi kan inte säga att Lexus-ägarna är mer nöjda än BMW-ägarna såvida de frågade inte ägt bägge märken.

Om en Peruan ger sin nationalrätt betyget 10 av 10 och en Ryss ger sin nationalrätt betyget 8 av 10. Kan vi då statistiskt säkerställa att Cuy (grillat marsvin) är godare än Biff Stroganoff?

#a • Uppdaterat: 2015-05-19 15:58
Boxer

Är tämligen ointresserad av resultatet i Autoindex men fortsätter väl bara att vara nöjd med mina Subaru så får ni andra fortsätta med den sedvanliga pajkastningen när undersökningen presenteras.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.