Nästa artikel
Lexus mest pålitlig – Tesla problematisk
Nyheter

Lexus mest pålitlig – Tesla problematisk

Publicerad 21 oktober 2015
Japanskt i topp och Elon Musks Model S rasar i rankningen när amerikansk konsumenttidning gjorde sin årliga undersökning.
Consumer Reports, en amerikansk motsvarighet till Råd och Rön, genomför tester inom flera områden och publicerar köpguider. De har nyligen offentliggjort resultaten av sin årliga konsumentundersökning om vilka bilmärken som bilägare anser vara mest pålitliga. Rapporten innehåller insamlad data från mer än 740 000 fordon.

Lexus toppar listan följt av Toyota och Audi. Volvo placerar sig på en tolfte plats, strax under genomsnittet och i bottenskiktet hittar vi Fiat-Chrysler koncernens modeller.

I undersökningen sade sig många bilägare ha problem med infotainmentsystem som fallerar i och med att skärmbilden fryser. När det gäller hårdvara sa sig många ha problem med växellådor som anpassats för snål bränsleekonomi.

– Vi har sett ett antal varumärken kämpa med ny växellådeteknik. Oavsett om det är ett komplext system, såsom en S-tronic, en kontinuerligt variabel transmission, eller en åtta- eller niostegad låda. Många fordon kräver reparation och utbyten på grund av att växlingarna orsakar slitage och att drivremmarna slirar, säger Jake Fisher, chef för Consumer Reports biltestavdelning.

Tesla Model S fick höga betyg när Consumer Reports gjorde sina prestandatest på väg, men när ägarna fick tycka till lät det annorlunda. Problem relaterade till drivlina, laddning och den stora skärmen på mittkonsolen samt gnisslande missljud var några av de inrapporterade felen. Consumer Reports har därför beslutat att inte rekommendera Tesla Model S för bilköpare. Teslas aktie föll tio procent kort efter det, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Diskutera: Vad tycker du om resultatet?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-10-21 09:42
Tjalle

Det är svårt att utveckla och producera bilar....

Tesla har - hittills - gjort det fantastiskt bra, men det var sannolikt att det skulle komma en rekyl= problem.

Dom klarar säkert detta, men glorian har halkat lite på sned....

#2 • Uppdaterat: 2015-10-21 09:42
Swemba

Hypen börjar krackelera.
Kul att Audi ryckt upp sig!

#3 • Uppdaterat: 2015-10-21 09:44
Deeds

"Lets get ready to ruuuuuuuuuumbleeeeeee, Ding Ding Ding"

Jag tycker att det är kul att KIA har letat sig högt upp i undersökningen. Jag delar den uppfattningen då jag är extremt nöjd med min lilla RIO.

#4 • Uppdaterat: 2015-10-21 09:54
Pi

Efter att ha provkört många bilar den senaste tiden så började tankarna igår kväll att återvända till lilla Kia Rio eftersom jag trivdes såpass bra i den och den hade all för mig önskad/nödvändig utrustning - nästan. Tyvärr saknas autobroms och adaptiv farthållare. Vi har en ännu mindre Kia nämligen en Picanto som snart fyller 3 år och den har fungerat utmärkt hittills - vilket väl alla bilar bör göra efter såpass kort tid kan man tycka.

#5 • Uppdaterat: 2015-10-21 10:00
Simon no1

Så bra, återigen så bekräftas att man gjort ett bra val, önskar bara att man hade ekonomi för att köra Lexus, men det får förbli en dröm :)

#6 • Uppdaterat: 2015-10-21 10:06
George

Det är intressant att se att VW anses som pålitlig enligt statistik från USA:s största konsumentorganisation och att de klättrat 4 placeringar sedan sist. Detta trots diesel-gate. Det är lätt att man generaliserar över kvaliteten när en sådan skandal rullas upp. Men det gäller att inte dras med för långt.

Att det strular för Tesla är nog inte helt oväntat, de har inte lång erfarenhet av att bygga bilar. Man undrar hur bra Apple-bilarna kommer att fara. Med tiden kommer även Tesla att finslipa sina modeller, fast om några år kan Tesla få det tufft när de etablerade tillverkarna kommer med sina elbilar.

#7 • Uppdaterat: 2015-10-21 10:07
GF

Applåder andra plats högst upp för Toyota bästa bilar. Tur jag valde rätt redan beställt en Toyota Auris :-)

#8 • Uppdaterat: 2015-10-21 10:21
Swemba

Simon no1, det skiljer väl inte mycket mellan Avensis och IS med motsvarande utrustning?

#9 • Uppdaterat: 2015-10-21 11:17
hultarn

Att jämföra Tesla och Lexus är som att jämföra vaktelbröst med en skål ris...
Klart att Tesla som ett ungt företag fortfarande har en del att fila på, medan det är pinsamt för en del andra etablerade tillverkare som myglar. De borde ju klarat sig utan sånt.

#a • Uppdaterat: 2015-10-21 12:09
Lars58

Lexus/Toyota i topp är väl som det ska. Notera också att Buick, (GMs sätt att sälja Opel i USA) ligger på "Most Reliable".

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.