Nästa artikel
Läkaren bekräftar: Olyckorna med A-traktorer ökar
Nyheter

Läkaren bekräftar: Olyckorna med A-traktorer ökar

Publicerad 21 september 2022
Ser en tydlig trend på akuten sedan nya regler infördes.

Maria Wikström, överläkare i kirurgi på akut- och traumasektionen på Centralsjukhuset Karlstad har märkt av att det kommer in allt fler personer som skadats i olyckor med A-traktorer inblandade.

– Vi har sett det i Värmland och också tydligt på nationell nivå. Det är en 50-procentig ökning över ett års tid i antalet olyckor, säger hon till P4 Värmland.

Även försäkringsbranschen vittnar om att olyckorna blir fler. Hos försäkringsbolaget If gick antalet inrapporterade personskador från 6 stycken 2019 till 40 stycken år 2020. De ser också att antalet skador på egna fordonet eskalerar.

Ingen färsk statistik på skadade

Transportstyrelsen har tidigare sammanställt data som visade att 200 personer skadats i olyckor med A-traktorer från januari till augusti 2021, vilket är nästan på samma nivå som för hela 2020. På Vi Bilägares förfrågan kan inte Transportstyrelsen ta fram färsk statistik på olyckor med A-traktorer, med hänvisning till resursbrist inom statistikverksamheten. 

En A-traktor kan köras av förare från 15 års ålder med behörighet AM, samma som för EU-moped. Enligt Trafikanalys fanns vid slutet av 2021 drygt 45 000 A-traktorer registrerade i Sverige. Nya siffror från Transportstyrelsen visar att i augusti 2022 hade beståndet ökat till över 50 000.

Översyn av hastighetsbegränsningen

För två år sedan gjordes en regeländring som innebar att bilarna inte längre behövde konstrueras med dubbla växellådor, vilket gav följdeffekten att många började bygga om helt vanliga personbilar med automatlåda till A-traktorer. Fordonen får fortfarande inte köras fortare än 30 kilometer i timmen, men polisen ser att det har blivit lättare att kringgå fartspärren.

Transportstyrelsen gör just nu en utredning på uppdrag på regeringen om huruvida man bör höja fartbegränsningen för A-traktorer.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (28)

  • 4 oktober 2022 Jag håller helt med. Det…
  • 4 oktober 2022 saabnisse - får väl upprepa…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.