Nästa artikel
Laddförluster i elbil: Så mycket ström ”försvinner” på vägen
Nyheter

Laddförluster i elbil: Så mycket ström ”försvinner” på vägen

Publicerad 2022-09-15 10:55
Även om en elbil är mycket effektivare än en bensinbil försvinner en del av strömmen ”på vägen”. Det visar ett nytt test från Tyskland.

När det gäller vanliga bensin- och dieselbilar försvinner en stor del av energin som ”stoppas in” i motorn ut i form av värme. Elbilar är betydligt effektivare, men även där uppstår en del förluster vid laddning.

Tyska organisationen ADAC har tittat närmare på laddförlusterna när elbilen laddas hemma, antingen i ett vanligt vägguttag eller med en laddbox. Elbilarna som undersökts är Renault Zoe, Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 och Fiat 500e.

Allra störst blir förlusterna när elbilen laddas i ett vanligt vägguttag och då sticker Renault Zoe ut med extremt stora laddförluster. Generellt sett ligger förlusterna vid laddning i uttag på 10–30 procent. Med en laddbox minskar laddförlusten till 5–10 procent, främst eftersom laddningen går snabbare. Med laddbox var Fiat 500e effektivast.

Resultatet blir att elbilsägarna bör använda en laddbox och ladda med 11 eller 22 kW. På vintern kan elbilen laddas upp direkt efter att den körts, när batteriet fortfarande är varmt, för att minska förlusterna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (20)

  • 2022-09-24 19:19 Pi skrev: Nåja, det gör ju…
  • 2022-09-16 21:26 Senaste laddningen var på 28…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.