Nästa artikel
Lada Granta byggs utan moderna säkerhetsfinesser
Nyheter

Lada Granta byggs utan moderna säkerhetsfinesser

Publicerad 7 juni 2022 (uppdaterad 7 juni 2022)
Ryska bilindustrin kastas tillbaka till 1980-talets standarder utan avgasrening, airbags, ESP eller ABS.

I mitten på maj 2022 meddelade Renault att man drar sig ur verksamheten i Ryssland och säljer sin andel av Ladatillverkaren Avtovaz till ryska staten.

Efter en tids avbrott meddelar nu ryska nyhetsbyrån Tass att tillverkningen av Lada Granta drar igång igen den 8 juni i Togliatti-fabriken.

Men trots att bilmodellen nyligen kommit i ny generation är den inte toppmodern. Ryska statstidningen Rossiyskaya Gazeta skriver att Granta varken kommer att ha några airbags, autobroms, ABS-bromsar eller antisladdsystem.

Orsaken är att de inte går att få tag på efter omvärldens sanktioner mot Ryssland som svar på invasionen av Ukraina. Ryska staten har därför beslutat att nya bilar inte behöver byggas med moderna säkerhetsfinesser, och inte heller enligt senaste utsläppskraven.
 

Enligt Autoevolution var ryska bilindustrin tidigare tvungna att följa Euro 5-standard, men ett nytt dekret tillåter dem att lansera bilar utanför det europeiska regelverket för avgasrening, som började på 1990-talet med Euro 1.

Priset på Lada Granta kommer enligt Rossiyskaya Gazeta ligga på mellan 640 000 till 840 000 rubel, vilket i dagens värde skulle motsvara mellan 100 000 och 130 000 svenska kronor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 9 juni 2022 Att ett land som dagligen…
  • 9 juni 2022 Säkerhetstänket i Ryssland…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.