Nästa artikel
Kortare livstid för bilar kan minska på utsläppen
Nyheter

Kortare livstid för bilar kan minska på utsläppen

Publicerad 11 december 2019 (uppdaterad 11 december 2019)
Ny forskning visar klimatmässiga fördelar med att en bil återvinns efter cirka elva år.
Trots att Sverige har stora ambitioner när det kommer till att minska på klimatutsläppen är vägen dit krokig. 2018 ökade till och med utsläppen från vägtrafiken med en halv procent visar en rapport från Trafikverket. Nio av tio bilar går i dag fortfarande på bensin eller diesel och antalet rena elbilar väntas inte utgöra mer än sex procent år 2030, enligt myndigheten Trafikanalys. 


 Bilauktionsjaten Kvdbil har identifierat detta problem och inlett ett samarbete med Chalmers industriteknik för att undersöka hur lång en bils optimala levnadslängd är utifrån ett miljöperspektiv.

- Vi ställde oss frågan om när en bil, ur ett klimatperspektiv, optimalt bör bytas ut mot bilar med nyare teknik och samma drivmedelsform. Det visade sig att vi har mycket att vinna på att korta livstiden för en stor del av den befintliga fordonsflottan, säger Lars Nykvist, vd på Kvdbil i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten är den optimala livslängden för en bensindriven medelstor personbil uppskattningsvis mellan tio och elva år, sett till CO2-utsläpp och baserat på att bilen byts mot en nyare bensindriven bil med bättre bränsleeffektivitet.

Efter elva år är det ur ett klimatperspektiv bättre att köra en nyare modell. Beräkningar är hypotetiska utifrån den kunskapsbas och data som finns tillgänglig i dag.

I Sverige rullar cirka två miljoner bilar som är äldre än tio år. Om dessa bilar ersattes med nyare modeller som körde samma mil med samma drivmedel så skulle besparingarna enligt Chalmers industriteknik vara över 400 000 ton per år. Det motsvarar nästan hela inrikesflygets koldioxidutsläpp som 2017 uppgick till cirka 550 000 ton, enligt data från Transportstyrelsen.

- Vi uppmanar politiker, fordonstillverkare, återvinningsindustri, bilförsäljare, banker, finansieringsföretag och andra aktörer till ökat samspel för att minska bilberget och dess klimatpåverkan. Det som behövs är hållbara systemlösningar utan att det medför stora kostnader för den enskilde och för staten. Tillsammans är jag övertygad om att vi kan klara det, säger Lars Nykvist.

Diskutera: Vad tycker du om rapporten?


 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-12-11 11:34
pinjong

Min bil är visserligen ganska omodern nu efter 8 år men fortfarande fräsch och fungerande. Tänkte byta kamrem om 2 år men då kanske jag ska skrota bilen istället. Galet.

#2 • Uppdaterat: 2019-12-11 12:18
Styggavargen

Mala ner en XC90 och bygga två Octavia borde vara klimatsmart.

#3 • Uppdaterat: 2019-12-11 13:12
Klarsynt

Det här är ju ren galenskap. De verkar inte förstå hur mycket energi det går åt att bygga en ny bil, inte minst dagens tvåtonsklumpar. Det bästa för miljön är att behålla sin bil så länge det går - samt om tillverkarna gör bilar som håller länge. Hoppas KVD få sälja fler bilar åt de som skrotat sina, eller vad är det frågan om? 

.

#4 • Uppdaterat: 2019-12-11 13:37
bgl

En hypotes är ett antagande om verkligheten.
Då kan det inte vara en hypotetisk beräkning när den är gjord utifrån dagens kunskap.
All seriös forskning sker utifrån befintlig kunskap och erfarenhet, med artikelns formulering skulle i så fall all forskning vara hypotetisk!

#5 • Uppdaterat: 2019-12-11 15:05
Klarsynt

@bgl
Många hypotetiska forskningar på gång inom bilområdet just nu. Undrar varför. Kan det vara så att de är köpta på ett sätt eller annat? Den där om batteriers miljöpåverkan där fossilfri el antogs kunna användas, till exempel: "Vi har också räknat med möjligheterna att använda el som är i det närmaste fossilfri i flera av produktionsstegen". Helt otroligt.. de räknar med möjligheter. Inte hur det är det faktiskt är.

.

#6 • Uppdaterat: 2019-12-11 15:23
K_Klabbe

Såklart har de räknat med tillverkning av en ny bil. Vad skulle de annars ha räknat med? Då vore det ju bäst att byta en gång om dagen om den nya bilen var "gratis" i utsläpp under tillverkning.

Men det vore intressant att se vilken utsläppsminskning de räknar med har skett för en bil årsmodell 2020 jämfört 2010.

#7 • Uppdaterat: 2019-12-11 18:12
ToRy

Här https://www.bilberget.se/ ska man kunna få tag på rapporten. Jag har inte begärt den själv (än i alla fall!).

#8 • Uppdaterat: 2019-12-11 19:40
Axa

Även om man kan ifrågasätta studien så är det ytterst intressant att vi har en massa forskare här på VIB som vet hur forskning går till...

#9 • Uppdaterat: 2019-12-11 20:41
rnilson

Det är fullt möjligt att utskrotning av 11 år gamla bilar är bra för klimatet, men det är absolut inte bra för miljön. CO2 är inte det enda utsläppet från tillverkning. Det är mycket miljögifter också, samt att det går åt väldigt mycket vatten. Det går också åt mycket naturtillgångar.

Det finns dock många felaktigheter i resonemanget.
- Man kan inte förutsätta att någon som byter från en 11 år gammal bil till en ny köper en som drar 30% mindre än den gamla bilen.
- Den gamla bilen skrotas inte, utan den säljs till annat land. (Finns uppenbar vinstpotential här för Kvdbil.)
- Även om man köper en ny bil som drar 30% mindre än den gamla, så går det nog inte mer än jämnt upp på CO2 utsläppen. Om vi tar ett enkelt räkneexempel. Gammal bil släpper ut 250g CO2 per kilometer i verklig körning. Räkna 1500 mil om året och 11 år. Minskning med 30% innebär då 75g CO2 mindre per kilometer. Totalt på 11 år blir det 12,4 ton. Om man söker lite grand på internet så hittar man siffror som säger att det släpps ut 10-15 ton CO2 vid tillverkning av en medelstor bil. Europa parlamentet har gjort en livscykelberäkning (https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20190313STO31218/co2-emissions-from-cars-facts-and-figures-infographics) där man slagit ut det från produktionen på kilometrarna, men tyvärr anger de inte vilken livslängd de räknat med på bilen. Oavsett, kontentan är att om det ska bli en CO2 minskning av att skrota 11 år gamla bilar, så måste de nyköptas förbrukning vara mycket mer än 30% mindre än de gamla bilens för att det ska bli en total minskning av CO2 utsläppen.

bgl's påstående (#5) att "All seriös forskning sker utifrån befintlig kunskap och erfarenhet,..." är lite bakvänt.
All forskning baseras på hypoteser. När man bevisat hypotesen så blir den sanning. Obevisade hypoteser förblir hypoteser. Om man bara sysslar med känd kunskap, då sysslar man inte med forskning.

#a • Uppdaterat: 2019-12-11 21:55
Styggavargen

rnilsson, vilken förbrukning skall man räkna på? Den verkliga eller den i pappret ifrån transportstyrelsen? Jag kan bara konstatera att de senaste 10 åren har de flesta "nya" bilar som köpts i mitt bostadsområdet dragit mer än den gamla bilen (verklig förbrukning). En vanlig mellan klass bil blev en SUV, och utsläppen ökade. Mycket talar för att utsläppen inte minskar med nyare bilar... de drar minst lika mycket, bilen blev bara antagligen större och definitivt tyngre och ineffektivare....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.