Bild
Nästa artikel
Kort bakom solskyddet kan rädda liv

Kort bakom solskyddet kan rädda liv

Nyheter

Ett kort som visar hur en demolerad bil säkert klipps upp kan korta räddningstider med upp till tio minuter, det menar Motormännen.

Bilistorganisationen Motormännen kräver att bilbranschen förser alla nya och begagnade bilar som säljs med så kallade räddningskort.

Kortet är ett A4-blad som visar var bland annat krockkuddar, gasgeneratorer, bältessträckare, batterier, bränsletank och karosserieförstärkningar finns placerade i bilen.

Med den informationen kan räddningstjänsten mer säkert klippa upp en demolerad bil, både för personer som sitter fast och räddningspersonalen själva. Enligt Motormännen kan räddningstiden på olycksplatsen kapas med mellan sex och tio minuter.

– Det kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Berndt Sehlstedt, projektledare på Motormännen.

”Enkel åtgärd”
Kortet placeras under solskyddet på förarplats, lättåtkomligt för räddningspersonalen. En dekal fästs också på framrutan med texten ”Räddningskort i bilen”.

Enligt en undersökning från Motormännen uppger 89 procent av landets räddningstjänster att räddningskort skulle vara till hjälp.
 
– Antalet dödade och skadade i trafiken ska minska till 2020. Vi anser att Räddningskortet är en viktig och enkel åtgärd på väg mot det trafiksäkerhetsmål som riksdagen har satt upp i den nya nollvisionen, avslutar Berndt Sehlstedt.

Motsvarade räddningskort finns redan i flera andra länder.
 
Diskutera: Vad tycker du om ett räddningskort i bilen?

Så gör du:

Så här förser du din bil med ett räddningskort:

1. Ladda ned din bilmodells räddningskort från www.motormannnen.se. Skriv ut räddningskortet helst på en färgskrivare. (Vissa bilmärken och modeller har ännu inte räddningskort.)

2. Vik räddningskortet och placera det bakom solskyddet på förarsidan. Ha den tryckta sidan inåt för att kortet inte ska blekas. Har du ingen ”dokumentficka” bakom solskyddet fäst kortet med resår, gummiband eller kardborreband.

3. Motormännen kommer även att ta fram ett klistermärke att fästas på bilens vindruta för att informera räddningstjänsten om räddningskortet. Klistermärket ”Räddningskort i bilen” fäster du i kanten på vindrutan vid förarplatsen, antingen längst upp till eller längst ner. Klistermärket kommer senare att kunna beställas från Motormännen.

Källa: Motormännen

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
Bo Påhlsson
2010-11-24 08:25

Om dekalen att fästa på vindrutan finns tillgänglig så tror jag absolut att det är en bra idé.
Jag har redan satt kort på min bil.

#2
Mats Forsell
2010-11-27 19:56

Är det inte en bättre idé att räddningstjnsten har dessa kort i en pärm i sin egen bil än att lägga ut ansvaret på bilägaren? När de kommer fram till olycksplatsen kan de sanbbt kolla dessa kort om det är en för räddningstjänsten okänd bilmodell, istället för att hoppas att de skall hitta detta kort i bilvraket?

#3
Rolle Bergström
2011-01-28 19:00

Har försökt ladda ner ett sådant kort via Motormännen, utan att lyckas hitta rätt. Jag har en Volvo S80. Man hamnar på en tysk volvoförsäljningssida. Men jag skulle nog sätta upp ett sådant i bilen iaf.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.