Nästa artikel
Kontrollenheten som kör framtida Audi-bilar
Nyheter

Kontrollenheten som kör framtida Audi-bilar

Publicerad 31 mars 2015
Denna Audi A7 Sportback "självkörde" tidigare i år från Silicon Valley i Kalifornien till Las Vegas i Nevada.
Audi vill samla alla bilens signaler för självkörning i en kontrollenhet. Tillsammans med flera teknikföretag har det tagit fram zFAS, en dator som ska kunna lära sig nya trafiksituationer.
I ett samarbete med flera teknikföretag har Audi tagit fram zFAS, en kontrollenhet som ska samordna alla signaler från bilens sensorer för självkörning och kunna samla på sig ny kunskap vid varje ny trafiksituation. Målet är ett tekniken ska finnas i serieproduktion om två år.
 
Det är bland annat teknikjättarna nVida och Delphi som försett Audis med processorer och annan hårdvara för att skapa zFAS. Tanken är att signaler från bland annat radar- och kamerasensorer ska kunna behandlas tillsammans med information från bilens 4G-uppkopplig och navigationssystem i enheten som sägs vara i samma storlek som en surfplatta.
 
zFAS lagrar inte informationen utan det den skickas via 4G-uppkopplig till Audis molntjänst där den kan bli en databas av ”erfarenheter”. I en nära framtid menar Audi att detta ska göra att bilens självkörningsfunktion och andra automatiska förarstöd ska kunna lära sig mer allt eftersom bilen körs i nya situationer.
 
En modulkonstruktion sägs göra det möjligt att byta ut hårdvaran om den skulle bli daterad, något som annars skulle vara en uppenbar risk när den här typen av teknik integreras i en bil med betydligt längre livslängd än exempelvis en surfplatta.
 
Diskutera: Vad tycker du om Audis teknik för självkörande bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-04-02 21:37
GDS

Snart är människan överflödig på jordklotet... då vi i hög grad ägnar oss åt kvalificerad miljöförstöring så kanske det kan gynna djurlivet... homo sapiens är den felande länken....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.