Nästa artikel
Koenigsegg köper ut Nevs från gemensamt bolag
Nyheter

Koenigsegg köper ut Nevs från gemensamt bolag

Publicerad 6 september 2021
Tar full kontroll över verksamheten Meneko som producerar supersportbilen Gemera.

2019 bildade Nevs, som tog över Saabfabriken i Trollhättan, ett gemensamt bolag med Ängelholmsbaserade Koenigsegg. Nevs satsade då 150 miljoner dollar i utbyte mot 65 procent av ägandet. Målet var att företagen gemensamt skulle utveckla volymmodeller med fokus på eldrift. 

På senare tid har det gått knackigt för Nevs, som i augusti varslade 300 anställda. Nu väljer Koenigsegg att köpa ut deras andel i Meneko, produktionsbolaget som bygger den fyrsitsiga supersportbilen Gemera.

Koenigseggs vd, Christian von Koenigsegg.

Koenigseggs vd, Christian von Koenigsegg, säger i ett uttalande att den starka ekonomiska utvecklingen i företaget gör det möjligt för dem att nu bli ensam ägare och satsa på nya anläggningar inför tillverkningen av Gemera.
– Jag vill tacka Nevs och deras fantastiska medarbetare för samarbetet så här långt med Gemera. Trots att vi nu köper tillbaka vår andel ser jag fram emot ett fortsatt operativt samarbete med Nevs både i detta och i andra projekt, säger Christian von Koenigsegg.

Han får medhåll av Nevs vd, Stefan Tilk, som säger:
– Vi ser fram emot att fortsätta följa Koenigseggs utveckling och våra fortsatta operativa samarbeten i detta och nya projekt.


Koenigsegg ska med start 2023 bygga 300 exemplar av Gemera, som kombinerar laddhybridteknik med etanoldrift och motorn har så kallade fria ventiler. Produktionen sker i en ny anläggning som byggs bredvid Koenigseggs nuvarande fabrik i Ängelholm.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.