Bild
Nästa artikel
Nyheter

Nevs investerar i Koenigsegg

Publicerad 30 januari 2019 (uppdaterad 30 januari 2019)
Nevs går in med 150 miljoner euro i den svenska hyperbilstillverkaren. Dessutom bildas ett nytt samägt bolag med sikte på storskalig produktion av elektrifierade fordon.

Nevs får för sina investeringar 20 procent av aktierna i Koenigsegg. Dessutom satsar de 150 miljoner dollar i samriskföretaget vilket ger Nevs majoritet med 65 procent av ägandet. Ängelholmsbaserade Koenigsegg ska till det gemensamma bolaget bidra med rättigheter, tekniska licenser och produktdesign.

Partnerskapet företagen emellan gör det möjligt ”att utveckla parallella fordonsmodeller i något högre volymer med tonvikt på elektrifiering, samt att stärka tillväxtmöjligheterna inom hyperbilssegmentet”. Detta skriver Koenigsegg på sin blogg.
– Partnerskapet skapar de bästa förutsättningarna för Koenigsegg att accelerera tillväxten inom hyperbilsmarknaden och möjliggör för oss att utforska orealiserade marknadssegment tillsammans med NEVS. Vi ser mycket fram emot att samarbeta med Nevs i utvecklingen av produkter som säkerställer en hållbar framtid", säger Christian von Koenigsegg, företagets grundare och vd.

Nevs grundades 2012 av resterna från Saab Automobiles som gick i konkurs. Under 2019 påbörjas serieproduktionen av Nevs 9-3 EV i Kina, en elbil baserad på Saab 9-3. I januari 2019 fick Nevs en ny majoritetsägare då kinesiska Evergrande Health förvärvade 51 procent av aktierna.

Diskutera: Vad tror du att samarbetet mellan Nevs och Koenigsegg mynnar ut i?  

Kommentarer

#1 • 30 januari 2019
Saabium

Helt rätt. Kan bli riktigt intressant, då Nevs behöver den kreativa genomförandekraft som Koenigsegg besitter.

#2 • 30 januari 2019
saabnisse

Koenigsegg kommer att bli alltmer kinesiskt, det var ju så det började med Volvo.

#3 • 30 januari 2019
Optimus

En spännande kombo, kan komma ut intressanta saker ur detta. Finns det någon liknande företagskombo idag. Kommer inte på det i en hast. Samtidigt kan jag hålla med GRP, mycket försvinner till Kina. Samhällsstrukturen är väl inte den bästa där borta, i vårt mått mätt.

#4 • 30 januari 2019
Gollum

Christian blir aldrig Kines saabnisse, inte i varken din eller min livstid.

#5 • 30 januari 2019
saabnisse

Det sa man om Volvo också!

#6 • 30 januari 2019
K_Klabbe

Än så länge är ju resultatet för Volvo och Nevs bättre än när amerikanarna ägde. Men vad som sker i framtiden är nog ingen idé att spekulera i.

#7 • 30 januari 2019
Gollum

Finns vissa skillnader mellan Volvo och Koenigsegg saabnisse. Koenigsegg är, i motsats till Volvo inte enbart ett varumärke.

#8 • 30 januari 2019
saabnisse

Naturligtvis blir inte Egget kines, men många mynt kan ändra mycket.

#9 • 31 januari 2019
Svenne60

Bra om detta bidrar till snabbare leveranser för Koeniggsegg, de har haft typ 4 år och mer som leveranstid, vilket är problematiskt för försäljningen

#a • 31 januari 2019
L. Mäkinen

Hoppas att CvK faktiskt fått betalt och inte bara ett löfte om pengar. Inte alla kinesiska projekt har fullföljts efter braskande rubriker.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.