Nästa artikel
Kinesiska Xpeng lanserar autonom körning
Nyheter

Kinesiska Xpeng lanserar autonom körning

Publicerad 28 januari 2021 (uppdaterad 27 september 2021)
Utmanar Teslas autopilot-system med funktioner som gör att bilen kan köra själv på vissa motorvägar.

Biltillverkaren Xpeng har skickat ut en mjukvaruuppdatering till alla kinesiska ägare av sedanen P7. Bilarna tar emot uppdateringen trådlöst med så kallad OTA-teknik (Over-the-air). 

Mjukvaran innehåller ett självkörande system kallat Navigation Guided Pilot (NGP), vilket gör att bilarna kan accelerera, bromsa, byta fil och köra om andra fordon på egen hand på motorväg om föraren har knappat in färdväg i kartfunktionen innan. Bilarna kan också ta avfarter eller påfarter utan mänsklig inblandning.

En display i förarmiljön – först i världen i ett massproducerat fordon hävdar Xpeng – visar en 360-gradersvy runt fordonet när det kör i autonomt läge, där man kan se simuleringar av hur omgivningen ser ut, samt trafikinformation i realtid och olika varningsmeddelanden.  

Uppdateringen innebär också förbättringar i P7:s automatiska parkeringsfunktion. Jämfört med föregående version ska noggrannheten ha ökats på med 7 procent och överlag har bilen blivit 26 procent bättre på att parkera korrekt. 

Xpeng säger att deras bilar är utrustade med 14 kameror, 4 radarenheter och 12 ultraljudssensorer, och informationen bearbetas i elektronikföretaget Nvidias datorplattform Xavier. 

Eldrivna P7 är en direkt rival till Tesla Model 3 och utrullningen av det semi-autonoma systemet kan ses som ett försök att ta upp kampen med Teslas förarassistanssystem Autopilot.
 
Xpeng, med investerare som nätjätten Alibaba Group, har börjat sälja elsuven G3 i Norge och siktar på att slå sig in på bilmarknaden i fler europeiska länder. 

Läs också: "Xpeng G3 har nått norska köpare"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.