Nästa artikel
Kiastölderna i USA fortsätter – trots uppdatering
Nyheter

Kiastölderna i USA fortsätter – trots uppdatering

Publicerad 19 oktober 2023
Kia har tvingats ta fram ytterligare en uppdatering för att minska stöldrisken för amerikanska bilägare. Nu kan vissa inte ens försäkra sina bilar.

En trend på sociala medier som går ut på att stjäla äldre Kia- och Hyundaibilar utan startspärr bara fortsätter. Tusentals amerikanska bilägare har blivit utsatta.

Trenden går under namnet ”Kia Boyz” på Tiktok. Biltjuvarna utnyttjar att Kia tidigare struntade i att förse de billigaste versionerna av flera modeller med startspärr på den amerikanska marknaden. Beväpnade med bara en USB-sladd kan bilen startas och köras iväg.

Kia har tagit fram en mjukvaruuppdatering för de drabbade bilarna. Larmet tjuter längre och bilen ska bli svårare att själa efter uppdateringen.

”För besväret får bilägaren ett klistermärke som kan sättas på bilen för att hålla tjuvarna borta”

Men i vissa fall har den inte fungerat. En ”uppdaterad uppdatering” har därför tagits fram för Kia Rio. Uppdateringen tar upp till två timmar på verkstad och för besväret får bilägaren ett klistermärke som kan sättas på bilen för att hålla tjuvarna borta.

För att underlätta för bilägarna ska Kia också anordna särskilda evenemang, exempelvis vid en shoppinggalleria i Milwaukee, där uppdateringen kan installeras.

Stöldtrenden har fått stora följdverkningar i USA. Bilägare har stämt Kia och Hyundai, polisen har kritiserat att de måste lägga tid på onödiga brott och försäkringsbolag har i vissa fall vägrat fortsätta försäkra bilarna. Missen har kostat Kia och Hyundai miljardbelopp.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 19 oktober 2023 Det är väl nästan lika…
  • 19 oktober 2023 Knappast klickbete när det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.