Bild
Nästa artikel
Kia Telluride vinner World Car of the Year – Porsche Taycan utslagen

Kia Telluride vinner World Car of the Year – Porsche Taycan utslagen

Nyheter

Kias sjusitsiga jättesuv tog hem vinsten när årets bil i världen utsågs.

Kias nya jättesuv Telluride har vunnit priset World Car of the Year. Modellen säljs inte i Sverige men några av designdetaljerna har kopierats över till suven Sorento som nyligen lanserats i ny upplaga och som ska säljas till svenska köpare.

World Car of the Year skulle egentligen ha delats ut på bilsalongen i New York men den är förstås inställd på grund av coronaviruset. Nu ska mässlokalen användas som intensivvårdsavdelning. 

Priset delas ut av 87 motorjournalister varav 16 kommer från USA och ingen från Sverige. Journalisterna måste ha kört bilen för att kunna rösta på den.

Förra året vann elbilen Jaguar I-Pace pris för årets bil i världen men nu är det alltså Kia som står på förstaplatsen med en modell som ännu inte finns ens som laddhybrid. Endast en 3,8-liters bensindriven V6-motor står på menyn.

Enligt uppgift ska Porsche Taycan ha varit nära att ta hem hela tävlingen men då infördes snabbt en regel om att totalvinnaren fick kosta högst 150 000 dollar. Kia Telluride vann före Hyundai Sonata, Kia e-Soul, Range Rover Evoque, Mercedes CLA och GLB, Mazda 3 och CX-30 samt Volkswagen Golf och T-Cross.

Priset för årets stadsbil gick även det till Kia i form av elbilen e-Soul. Den snodde vinsten före Volkswagen T-Cross och elbilen Mini Cooper SE.

Årets prestandabil blev Porsche Taycan. I övrigt var det bara bensinbilar bland finalisterna: BMW M8, Toyota GR Supra samt Porsche 718 Spyder, Cayman GT4 och 911.


Porsche Taycan tog även hem titeln för årets lyxbil före bland andra BMW X5 och X7 och Mercedes EQC.

I designklassen vann Mazda 3 före Peugeot 208 och Porsche Taycan som alltså deltog även här.

Årets Bil i Europa utsågs tidigare under våren och vanns i år av Peugeot 208.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2020-04-10 15:37

Kia Telluride vann före Hyundai Sonata, Kia e-Soul....Dom kan det där med att bygga bilar tydligen hyundaikoncernen

#2
2020-04-10 18:31

Helt galet om ni frågar mig... verkligen inte en bil i tiden....

#3
2020-04-11 09:59

Nej verkligen lnte men tydligen föll den motorjournalister i smaken. Även om det var 16 från usa så var det 71 som inte var det..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.