Bild
Nästa artikel
Kia Imagine Concept från 2019. Detta är konceptet som elbilen CV baseras på och den blir offentlig senare under 2021.
Kia Imagine Concept från 2019. Detta är konceptet som elbilen CV baseras på och den blir offentlig senare under 2021.

Kia snabbar på plan för elbilar

Nyheter

Lovar 11 eldrivna modeller i portfolion 2026. Den första av dem, med kodnamnet CV, presenteras senare i år.

I mitten av januari i år presenterade Kia sin framtidsstrategi. Den innehöll bland annat elbilar byggda på Hyundais dedikerade plattform för elfordon E-GMP.

Nu har biltillverkaren uppdaterat tidsplanen och beräknar att ha 11 nya elbilsmodeller lagom till 2026. Tidigare var det sagt 2027 men i samband med ett event för investerare nyligen tidigarelades lanseringsschemat med ett år. Karossformerna kommer att vara allt från suvar och sedaner till familjebussar med namnen Kia EV1 till EV9.

 

E-GMP-plattformen för framtida elbilar hos Hyundai och Kia.
E-GMP-plattformen för framtida elbilar hos Hyundai och Kia.

Sju av de 11 elbilarna byggs på Hyundaigruppens E-GMP-arkitektur och de andra fyra är eldrivna derivat av bilar med förbränningsmotor. Första bilen på E-GMP-grund presenteras redan i år och har arbetsnamnet CV. Tidigare har vi fått veta att CV blir flaggskeppsmodell med 800-voltsteknik och att den formmässigt baseras på konceptet Imagine som Kia visade upp 2019. I nuläget finns två renodlade elbilar i Kias utbud, e-Niro och e-Soul, som båda baseras på modeller med förbränningsmotor. 

På eventet på investerare lyfte även Kia fram att man vill satsa på så kallade PBV-fordon, "Purpose Built Vehicles". Lagom till 2030 siktar Kia på att sälja en miljon PBV-fordon årligen och användningsområden är bland annat förarlösa varuleveranser. Första PBV-fordonet presenteras 2022.  

Taggar: Nyheter, Kia

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.