Bild
Nästa artikel
Nyheter

Kia snabbar på plan för elbilar

Publicerad 2021-02-10 14:41 (uppdaterad 2021-02-10 15:03)
Kia Imagine Concept från 2019. Detta är konceptet som elbilen CV baseras på och den blir offentlig senare under 2021.
Lovar 11 eldrivna modeller i portfolion 2026. Den första av dem, med kodnamnet CV, presenteras senare i år.
I mitten av januari i år presenterade Kia sin framtidsstrategi. Den innehöll bland annat elbilar byggda på Hyundais dedikerade plattform för elfordon E-GMP.

Nu har biltillverkaren uppdaterat tidsplanen och beräknar att ha 11 nya elbilsmodeller lagom till 2026. Tidigare var det sagt 2027 men i samband med ett event för investerare nyligen tidigarelades lanseringsschemat med ett år. Karossformerna kommer att vara allt från suvar och sedaner till familjebussar med namnen Kia EV1 till EV9.

 

E-GMP-plattformen för framtida elbilar hos Hyundai och Kia.

Sju av de 11 elbilarna byggs på Hyundaigruppens E-GMP-arkitektur och de andra fyra är eldrivna derivat av bilar med förbränningsmotor. Första bilen på E-GMP-grund presenteras redan i år och har arbetsnamnet CV. Tidigare har vi fått veta att CV blir flaggskeppsmodell med 800-voltsteknik och att den formmässigt baseras på konceptet Imagine som Kia visade upp 2019. I nuläget finns två renodlade elbilar i Kias utbud, e-Niro och e-Soul, som båda baseras på modeller med förbränningsmotor. 

På eventet på investerare lyfte även Kia fram att man vill satsa på så kallade PBV-fordon, "Purpose Built Vehicles". Lagom till 2030 siktar Kia på att sälja en miljon PBV-fordon årligen och användningsområden är bland annat förarlösa varuleveranser. Första PBV-fordonet presenteras 2022.  

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.